‘Prikkel gemeenten tot bouw middeldure huurwoningen’

GESCHREVEN OP woensdag, 10 mei, 2017 - 13:29

De sterke stijging van de huizenprijzen in de grote steden heeft alles te maken met schaarste die gepaard gaat met een groeiend tekort aan middeldure huurwoningen in de vrije sector. Het Rijk kan gemeenten en corporaties meer stimuleren om het aanbod in de vrijehuursector te vergroten.

Dat blijkt uit een studie van De Nederlandsche Bank (DNB). Een groter vrije-huursegment vormt volgens DNB de sleutel om de woningmarkt te verlossen van onevenwichtigheden. 
Het Rijk kan lokale partijen ondermeer stimuleren door een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Dat maakt het aantrekkelijker om huurwoningen in de vrije sector te bouwen. Ook kan het Rijk met gemeenten prestatieafspraken maken om een minimumpercentage middeldure huurwoningen op te nemen in bestemmingsplannen. Tot slot zouden woningcorporaties hun duurdere woningen kunnen aanbieden in het middensegment van de vrije sector. 

De trek naar de stad en de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgen voor een groeiende vraag naar huurwoningen in de vrije sector. Het aanbod van vooral middeldure huurwoningen sluit echter niet aan bij de toenemende vraag. Volgens DNB hebben gemeenten en bouwbedrijven na de crisis hun plan- en bouwcapaciteit teruggeschroefd, waardoor ze nu niet snel kunnen inspelen op de toegenomen vraag. Daarnaast is binnenstedelijk bouwen ingewikkelder dan buiten de stad, mede door de dichtere bebouwing en meer bezwaren van omwonenden tegen nieuwbouw in hun buurt. 

Waar wel wordt gebouwd, richten gemeenten en corporaties zich vooral op socialehuurwoningen, waar traditioneel hun focus ligt, en op koopwoningen, die door de hypotheekrenteaftrek een hogere grondprijs opbrengen dan huurwoningen. Gemeenten en corporaties hebben volgens DNB onvoldoende prikkels om het aanbod van huurwoningen in de vrije sector te vergroten. (MM)

Tags:

HUURWONING

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied