Adempauze voor mensen met schulden

GESCHREVEN OP woensdag, 15 maart, 2017 - 17:40

Lukt het niet om een stabiele financiële situatie te creëren met ondersteuning van een schuldhulpverlener, dan is er binnenkort extra hulp om toch uit de problemen te komen. Er komt een mogelijkheid om maximaal een halfjaar adempauze te krijgen.

In die maximaal zes maanden mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen.

De Raad van State heeft onlangs ingestemd met het besluit van staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) voor het instellen van een breed wettelijk moratorium. Het voorstel is tot stand gekomen na intensief overleg met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten. Het besluit zou op 1 april in werking moeten treden.

Het zogenoemde moratorium kan helpen als het schuldhulpverleners niet op een gewone manier lukt om regelingen te treffen met deurwaarders, incassobureaus of schuldeisers. Het stil zetten van de stroom invorderingsmaatregelen kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. Van daaruit kunnen dan betalingsafspraken worden gemaakt.

Volgens Klijnsma is de mogelijkheid om een adempauze in te lassen voor mensen met schulden een belangrijke stap. Zeker in combinatie met het vereenvoudigen van de beslagvrije voet, waardoor het bestaansminimum voor schuldenaren is verzekerd. (PvdZ)

In VNG Magazine nr. 5 van 24 maart a.s. aandacht voor het rapport 'Een onbemind probleem, een kosten-batenanalyse van de schuldenproblematiek'

Tags:

SCHULDHULP

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht