Roosendaal stopt met alcoholexperiment

GESCHREVEN OP woensdag, 15 februari, 2017 - 13:10

De gemeente Roosendaal stopt iets eerder dan de bedoeling was met de proef waarbij winkeliers alcohol mogen schenken aan hun klanten. Daarmee volgt ze het advies van de bezwarencommissie.

De commissie had in haar advies verwezen naar een uitspraak van de bestuursrechter over een soortgelijk experiment in Nieuwegein. Volgens de rechter is het gedogen van een glaasje wijn bij de kapper of in een boekhandel in strijd met de Drank en Horecawet.

Zowel Roosendaal als Nieuwegein participeerde in een landelijke pilot van gemeenten over het reguleren van mengvormen winkels en horeca. In Roosendaal deden 15 ondernemers mee aan de proef. De winkeliers mochten naast niet-alcoholische dranken ook alcoholische consumpties schenken. Daarnaast mochten horecaondernemers een hoek inrichten voor de verkoop van detailhandelproducten. Ook deze verkoop is niet langer toegestaan in Roosendaal.

De pilot zou per 1 april stoppen. Per saldo maakt het besluit van de gemeente daarom niet veel uit, temeer daar de ondernemers enige weken de tijd krijgen om hun activiteiten af te bouwen.

De gemeenten willen de resultaten van de proef gebruiken bij de evaluatie van de Drank en Horecawet die bepaalt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de handhaving. Veel gemeenten vinden dat in de praktijk ondoenlijk vanwege de strikte scheiding van winkel- en horecafunctie. (LM)

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht