Bestuurskundige Frank Hendriks: ‘Quasi-referenda gaan het bestuur opschudden’

Auteur: Paul van der Zwan - 10/02/2017

Versterking van de lokale democratie staat hoog op de agenda van gemeenten. De samenleving moet meer kansen krijgen om mee te doen. Daarvoor kan het lokaal bestuur onder meer het aloude lokaal referendum inzetten. Frank Hendriks, hoogleraar vergelijkende bestuurskunde aan Tilburg University, denkt niet dat dit heel uitbundig gaat gebeuren. Hij verwacht wel dat stemmingen via sociale media het lokaal bestuur flink gaan opschudden.

Betoog: De onderwereld rukt op

Auteur: Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen - 10/02/2017

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven is het centrale thema van de VNG Ambtelijke Topconferentie op 22 maart in Utrecht. Een van de te bespreken casussen betreft de oprukkende onderwereld. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen vertelt in Utrecht hoe hij de onderwereld in zijn stad probeert aan te pakken. Alvast een tipje van de sluier opgelicht.

CBS gaat lokaal met Urban Data Centers: Decentraal Bureau voor de Statistiek

Auteur: Leo Mudde - 10/02/2017

Steeds meer steden gaan een verregaande samenwerking aan met het Centraal Bureau voor de Statistiek en openen hun eigen Urban Data Center (UDC). In september 2016 ging het eerste UDC van start in Eindhoven, daarna was Heerlen aan de beurt en vorige week volgde Groningen. Op de rol staan nu nog Zwolle (15 maart) en Venlo (19 april).

Commentaar: Niet zomaar een baan

Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG, jantine.kriens@vng.nl, @kriens

Mijn eerste dag als ambtenaar van de gemeente Rotterdam was 2 mei 1981. Diezelfde dag nog maakte ik kennis met wethouder Den Dunnen. Die kennismaking ben ik nooit meer vergeten. Hij maakte me duidelijk dat werken voor Rotterdam niet zomaar een baan was: ‘We werken samen aan deze stad. Dat ie nog mooier wordt en dat mensen er goed kunnen leven en samenleven. Bij alles wat je gaat doen, moet je dat voor ogen houden.’

Debat: Gevallen colleges moeten demissionair blijven

Auteur: Leo Mudde - 10/02/2017

Vorig jaar vormde in drie gemeenten (Gouda, Veenendaal en Eersel) alleen de burgemeester nog het college van B en W omdat alle wethouders moesten opstappen. Een slechte zaak, vindt de Wethoudersvereniging. De Gemeentewet zou moeten worden aangepast om demissionaire colleges mogelijk te maken. Die kunnen de lopende zaken behandelen tot een nieuw college aantreedt.

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Strategisch Beheerder / Assetmanager 36 uur

Gemeente Haarlem

Senior Beleidsadviseur

Gemeente Hilversum

Beleidsmedewerker Economische Zaken

Gemeente Mook en Middelaar