Expert in Ankara (1)

GESCHREVEN OP woensdag, 13 juni, 2012 - 10:56

Peter Castenmiller, lector bestuurskracht en innovatie
Ondertussen heb ik meer dan 25 jaar ervaring in het onderzoeken van en adviseren over lokaal bestuur. Als iemand mij ‘expert’ wil noemen, veins ik nog maar zelden bescheidenheid.  Dat zou toch wat ongeloofwaardig worden. Vandaar dat ik graag gehoor gaf aan het verzoek om als expert een bijdrage te leveren aan een project van VNG-International in Turkije.
Het project heeft tot doel om het betrekkelijk jonge lokale bestuur in Turkije te versterken. Tot zo’n 25 jaar geleden werd in Turkije het bestuur grotendeels centraal aangestuurd. Mede met het oog op de ambitie om toe te treden tot de EU, is de positie van het lokale bestuur aanmerkelijk versterkt. Maar het spreekt voor zich dat de praktijk nog volop in ontwikkeling is. Dus ben ik zondag 10 juni op het vliegtuig gestapt om vanuit een fris en nat Nederland, in depressie na het verlies tegen de Denen, aan te komen in een warm Ankara.
Er wordt hier snoeihard gewerkt, dat is het eerste dat opvalt. Toen ik gisteravond nog een hapje at, drentelden er vier mensen rond de tafel die het druk hadden met het bijvullen van de mand met broodjes en het bijschenken van water. De volgende ochtend stonden er weer vier mensen voor mij klaar, terwijl het toch echt een selfservice ontbijtbuffet was.

Mijn  specifieke opdracht is om een benchmarksysteem in te richten. In zo’n voorheen centralistisch ingericht land is de klassieke spanning bij benchmarken, tussen enerzijds leren en anderzijds controleren, vanaf het eerste moment voelbaar. De voornaamste uitdaging wordt om die spanning te bezweren. Om daar een begin mee te maken, ging ik op de eerste dag meteen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken langs. Een kwartiertje na aanvang van de bespreking meldde zich een dame met enkele gevulde theeglazen. Zij werd op de voet gevolgd door een heer die de glazen uitserveerde.

Jaja, kom daar nog maar eens om in Nederland.

(Wordt vervolgd.)

Waardeer dit bericht

Nog geen beoordelingen

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied