COLUMN: Stuurloos centrum

GESCHREVEN OP donderdag, 23 februari, 2012 - 10:51

André Krouwel, politicoloog aan de VU en wetenschappelijk directeur van Kieskompas
Het vertrek van Job Cohen als leider van de Partij van de Arbeid beklemtoont opnieuw de crisis van de eens zo grote ‘volkspartijen’. Het CDA is al bijna twee jaar zonder politiek leider en lijkt niet in staat een kandidaat naar voren te schuiven die de verschillende ‘bloedgroepen’ en stromingen in het CDA aanspreekt.

Ook in de huidige PvdA–fractie zal niemand de sociaaldemocraten opnieuw tot een brede volkspartij kunnen maken. De onderklasse in Nederland heeft zich verbonden met de meer extreme partijen op links (de SP) en rechts (de PVV).

De economische crisis heeft een groot deel van de burgers nog ongeruster gemaakt over hun toekomst. VVD’ers lopen met veel zelfvertrouwen rond, omdat zij vergeten zijn hoe de partij intern verscheurd was en hoe omstreden de huidige premier Mark Rutte binnen de liberale partij was tussen 2006 en 2010. Oud-leiders als Hans Wiegel steunden openlijk een meer rechts-populistische richting onder Rita Verdonk en na de desastreuze verkiezingen voor het Europees Parlement werd Rutte’s leiderschap sterk betwijfeld.

De drie grote partijen behaalden in de jaren zeventig en tachtig nog ruim 130 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen waren dat er nog maar 82 voor VVD, PvdA en CDA gezamenlijk. In de peilingen staan de drie partijen op minder dan zeventig zetels.

Het verval van de grote volkspartijen heeft ook grote gevolgen voor gemeenten. Er komen steeds meer extreme partijen in de raad, steeds meer nieuwe partijen en dus ook politici zonder ervaring en met geringe neiging tot matiging en bereidheid tot consensus. Fracties vallen steeds vaker uit elkaar. De raad zal verder fragmenteren. Dat alles leidt tot steeds grotere instabiliteit en toenemende problemen bij coalitievorming.

Omdat het in gemeenten (nog) niet mogelijk is nieuwe verkiezingen uit te schrijven, blijven de verstoorde verhoudingen bestaan of verdiepen die zich zelfs verder. Partijen zullen elkaar de schuld gaan geven over de onbestuurbaarheid van hun gemeente. Doorgaans vergroten ruziënde politici niet het vertrouwen van burgers.

Om mij heen zie ik bij linkse mensen veel vermaak rond het verval van het CDA en mijn rechtse vrienden gniffelen over het wegkwijnen van de PvdA. Het lachen zal hen binnenkort snel vergaan, wanneer Nederland en haar gemeenten nog vaker worden bestuurd door opportunistische, onervaren en ongenuanceerde politici.

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 2.5 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied