COLUMN: Kiezersbedrog D66

GESCHREVEN OP donderdag, 10 november, 2011 - 11:11

André Krouwel, politicoloog aan de VU en wetenschappelijk directeur van Kieskompas
Dat D66 haar kroonjuwelen niet langer koestert, is al jaren overduidelijk. Je hoort geen enkele D66’er meer hardop pleiten voor gekozen burgemeesters, referenda, een gekozen premier of de invoering van een districtenstelsel.

Al deze voorstellen hadden hetzelfde uitgangspunt: burgers moesten meer directe invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de wetgevende en vooral ook de uitvoerende macht. En wat lezen we nu in VNG Magazine van 4 november? D66 in Helmond heeft onmiddellijk ná de verkiezingen een bondje gesloten met twee andere partijen (SDOH en initiatiefnemer Helmondse Belangen) om zodoende de grootste fractie te vormen en wethouders te kunnen leveren.

Elke rechtgeaarde D66’er zou dit bondje verzwegen hebben, maar de leiders van D66 in Helmond niet! Vol trots vertellen zij hoe zij onmiddellijk na de verkiezingen besloten tot samenvoeging van drie fracties. Stemmers op de drie partijen wisten niets van de vergaande samenwerking na de verkiezingen.

Men mag er van uitgaan dat D66-stemmers in Helmond nog steeds voorstander zijn van het idee dat partijen vóór de verkiezingen duidelijk maken welke coalitie ze willen. Dat was ook het oorspronkelijke idee achter de alliantie die D66 voor de verkiezingen van 1971 sloot met de PvdA en PPR. Vooraf moesten partijen laten zien wie de gewenste partners waren, dat moest niet achteraf gebeuren in de achterkamertjes.
Het is dan ook misselijkmakend om te lezen dat hoe de leiders van D66 Helmond het kiezersbedrog goedpraten. Al op de verkiezingsavond zelf, terwijl de uitslag nog niet eens vaststond, is D66 al gaan onderhandelen met de twee andere partijen om de macht zeker te stellen. Een dag later zaten ze al bij elkaar – ergens in een achterkamertje - en konden ze de formateur en de andere partijen voor het blok zetten.
Vol trots vertelt D66 in Helmond dat ze al in gesprek waren met de beoogd formateur, terwijl die nog niet eens benoemd was. Je zou je toch dood moeten schamen als D66’er. Die horen voorstander te zijn van een gekozen formateur, in plaats van een voorgekookte benoeming.

Het is triest om te lezen dat de enige partij die altijd fier stond voor democratische hervorming en verdieping, nu ook aan botte machtspolitiek doet. En daar nog trots op is ook. In 1974 stemde een meerderheid op het D66-congres voor opheffing. Als de vereiste tweederde meerderheid toen was behaald, had een hoop democratisch leed voorkomen kunnen worden. Zes maal nam de partij deel aan een regering en nooit, maar dan ook nooit, werd zelfs maar een kleine stap bereikt naar een meer democratisch stelsel.

Ik begin te geloven dat D66 het nooit serieus heeft geprobeerd. En nu pochen ze zelfs dat ze het machtsspel beter spelen dan de eens zo verguisde christen-democraten. Het is om wanhopig van te worden. Ik stel voor dat D66 dit weekend nog een speciaal congres houdt en dat dan – uiteraard zonder ledenraadpleging – de partijtop besluit om de partij op te heffen.

Tags:

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 2.6 (5 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied