‘Snorrendam’

GESCHREVEN OP dinsdag, 6 september, 2011 - 11:01

Manuel Kneepkens, dichter en oud-gemeenteraadslid Rotterdam (Stadspartij)
Onze gemeenten hebben te maken met verregaande bezuinigingen. Geld voor iets extra’s kan er niet meer vanaf. Maar hoe moet dat dan met het zoveeljarig bestaan, om eens wat te noemen? Geen stad of dorp ontkomt eraan om dat te vieren. Bestaat er feestelijkheid die niets hoeft te kosten? Dát zou soelaas kunnen bieden.

Ooit heb ik als raadslid een voorstel gedaan dat de gemeente Rotterdam niets zou hebben gekost en toch zeer zou hebben bijgedragen tot de algemene feestvreugde. Namelijk in het jaar 2000 naar aanleiding van het Culturele Hoofdstadjaar. Toen stelde ik b. en w. het volgende voor. ‘Laten we in verband met het Culturele Hoofdstadjaar, iets cultureels met ons hoofd doen, iets wat voor álle Rotterdammers haalbaar is, niet alleen de high brows. Dat kan! Door wat lager op onze fysionomie af te dalen dan de wenkbrauw. Door allemaal een snor te gaan dragen tijdens het Culturele Hoofdstadjaar! Een culturele feestsnor!’

Het mooie van ‘Snorrendam’ was uiteraard dat de uitvoering ervan op geen enkele wijze zou drukken op de gemeentelijke begroting! De snor groeit immers op onze lippen gratis en voor niks. Men hoeft zich enkel niet te scheren en voila, une moustache!

Ene heer Fortuyn was het er niet mee eens: ‘Waarom stel je niet voor dat alle Rotterdammers in verband met het Culturele Hoofdstadjaar hun hoofd kaal scheren? Dan is de link tussen (cultureel) hoofd en (culturele) hoofdstad toch veel duidelijker gelegd? Maar ja, dan lijken alle Rotterdammers op mij, Pim Fortuyn! En dat wil je niet!  Ik heb je zo door! Jij  met je besnorde fysionomie wil, dat alle Rotterdammers op jou lijken. En niet op mij!’ (Had Narcissus een snor?).

Kortom, als je je voorstel aan b. en w.  wijzigt in ‘alle Rotterdammers scheren hun kop kaal voor het Culturele Hoofdstadjaar’ dan heb je mij aan mijn zijde. Anders niet
Heel Rotterdam met een hooligankop! Daar ben ik toen uiteraard niet op ingegaan. 

Helaas, mijn ‘Snorrendam’-voorstel werd door de gemeenteraad verworpen. Nadat een vrouwelijk raadslid, wier naam ik hier uit kiesheid niet zal noemen, had verklaard dat zij het een discriminerend voorstel vond. Vrouwen gaan immers snorloos door het leven … Daarmee zou meer dan de helft van de Rotterdamse bevolking tijdens het Culturele Hoofdstadjaar buiten spel staan!

Omdat de dame in kwestie op haar bovenlip een meer dan duidelijke zweem van beharing had, was het voor mij onmogelijk om haar op fatsoenlijke wijze van repliek te dienen.
Had ik dan moeten zeggen ‘Maar sommige dames hebben wel degelijk een snor, mevrouw! Kijkt u maar eens in de spiegel!’ Ongetwijfeld hilariteit. Maar helaas, geen opmerking, passend voor een heer van stand! En zo komt het dat het met Rotterdam nog steeds niet snor zit.

Bij deze doe ik het feestproject ‘Snorrendam’ in de aanbieding. Aan alle gemeenten in Nederland die wat te vieren hebben. Maar als u ‘Kaalkoppendam’ beter vindt  passen bij de budgettaire kaalslag waaraan heden uw gemeente onderhevig is, hebt u een punt!

Het ‘vrouwenprobleem’ laat zich als volgt oplossen. Alle vrouwen boven de achttien krijgen van gemeentewege een feestelijke ster of bloem verstrekt voor in het haar. Ja, dat kost dan wat. Maar dat moet dan maar.

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 5 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied