Hippe sib

GESCHREVEN OP donderdag, 30 maart, 2017 - 09:26

Kirsten Veldhuijzen is bestuurskundige en coördinerend adviseur van de Rob en de Rfv

Gemeenten hebben niet het monopolie op het realiseren van publieke belangen, ze doen dat samen met bedrijven, (groepen) van inwoners en organisaties van het maatschappij verbeterende soort.
Hun bijdrage bestaat in veel gevallen uit geld. Er gaat geld naar burgerinitiatieven, particulier ingezamelde bedragen worden verdubbeld en ook de publieke prijsvraag is gesignaleerd. Er wordt druk geëxperimenteerd met nieuwe financieringsvormen, de klassieke subsidie is uit. Publieke geld komt uit een revolving fund, heeft de vorm van een deal (leverbaar in allerlei soorten en maten), of de gemeenteraad besluit tot crowdsourcing, microfinancing, social impact investments (sii’s) of een social impact bond (sib).

De termen doen vermoeden dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat tijd ontbreekt voor de ontwikkeling van Nederlands jargon. Dat is een misverstand. De Raad voor de financiële verhoudingen stelde een aantal jaren geleden al vast dat een breed assortiment van nieuwe bekostigingsvormen beschikbaar is, maar dat ze steeds gebaseerd zijn op bestaande financiële instrumenten zoals subsidies, garantstellingen of fondsen.

De geschiedenis herhaalt zich, zij het steeds op een andere manier, en deze wijsheid gaat ook op voor publieke bekostiging. Het karakter van de publieke bijdrage is ook niet zo belangrijk: of je de wijk nu leefbaar maakt via een deal, sii, sib, garantstelling, fonds of een subsidie, het maakt allemaal niet uit, zo lang jouw vormpje werkt. Er zit kennelijk zo veel ruimte in de regels, dat iedereen zijn eigen co-creatieve weg vindt en er nog steeds nieuwe arrangementen bijkomen.

De vernieuwing zit dan ook niet in naam of vormpje, maar in de verschuiving van een uitgaven- naar een investeringslogica. Van oudsher rolt publiek geld één kant op. Maatschappelijke malheur laat zich nu eenmaal prima temmen door financiële interventies. De subsidie of algemene uitkering wordt vastgesteld en uitgekeerd, waarna het geld door de ontvanger wordt besteed aan het daarvoor bestemde doel (subsidie), tenzij de afspraak is dat je er ook andere dingen mee mag doen (Gemeentefonds). Eén ding is zeker, het geld gaat op.
Bij nieuwe bekostigingsvormen ligt de nadruk op investeren, retourneren en maatschappelijk renderen. Dat leidt tot scherpe keuzes bij ontvangers; men onderneemt niet alleen voor de wijk, er moet na afloop ook nog even worden afgerekend met de gemeente. Geld rolt dan in twee richtingen en kan nog een rondje maken. 
 
De verschuiving van een uitgaven- naar een investeringslogica vraagt om navolging op nationaal niveau. Het Gemeentefonds laat zich niet pimpen, maar er zijn uit de lokale praktijk allerlei voorbeelden beschikbaar hoe je duurzaam kunt investeren in fysieke en sociale structuren. Op dit moment klotsen miljarden tegen Haagse plinten. Stop een deel in een hippe sib, een klassiek structuurfonds, of beloon publieke investeringen in regionale economie of energietransitie. Dat betaalt zich uit in welvaart en welzijn, de beste buffer tegen toekomstige malaise. 

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 4 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied