Informatie als basisbehoefte

GESCHREVEN OP donderdag, 22 december, 2016 - 10:30

Larissa Zegveld, directeur KING

Mobiele toegang tot internet is een basisbehoefte voor alle Nederlanders, stelde het kabinet half december. Vlak daarna werd duidelijk wat dat concreet betekent: minister Kamp van Economische Zaken kondigde aan dat telecomaanbieders in toekomstige veilingen voor mobiele frequenties worden verplicht om in alle bewoonde gebieden in het land snel internet aan te bieden.

Internet – eigenlijk informatie – als basisbehoefte, naast essentiële zaken als wonen, voeding en veiligheid. De informatiesamenleving dendert door en dingen die we vroeger niet voor mogelijk hadden gehouden, vinden we nu heel normaal. Sterker: als het niet meer werkt, dan voelen we ons verloren. Ik las eens dat de ANWB veel hulpverzoeken krijgt van mensen bij wie de navigatieapparatuur ermee is opgehouden. Ze bellen de Wegenwacht omdat ze geen idee hebben waar ze zijn en hoe ze verder moeten. Ik zeg niet dat dit goed of fout is en daar gaat het ook helemaal niet om. Het is een gegeven dat we nieuwe technologie massaal gebruiken en eigenlijk niet meer zonder kunnen. Het is inderdaad een basisbehoefte geworden.

De overheid moet en gaat mee in deze veranderingen. Dat kost de nodige inspanning, want het is niet eenvoudig om grote organisaties te veranderen. Het aanpassen van bestaande technologie, werkprocessen, werkcultuur en organisatiestructuren vergt tijd. Maar er gebeurt veel. Bijvoorbeeld bij gemeenten, mijn werkveld. Het afgelopen jaar hebben zij en KING de nodige stappen gezet om hun organisaties en hun informatievoorziening beter te laten aansluiten bij de eisen van deze tijd en de wensen van inwoners en ambtenaren. Zo sluiten steeds meer gemeenten zich aan bij Govroam, waardoor ambtenaren veilig en snel kunnen inloggen op wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties, bijvoorbeeld als zij daar te gast zijn.

Onlangs maakten we bekend dat de eerste landelijke webdiensten ontwikkeld gaan worden voor gemeenten – in februari van volgend jaar kunnen naar verwachting de eerste gemeenten gebruikmaken van deze webdiensten voor de digitale aangifte van overlijden (door begrafenisondernemers) en het doorgeven van een verhuizing (voor alle inwoners). Volgend jaar gaan we meer van dit soort diensten landelijk aanbesteden, zodat gemeenten deze niet meer elk voor zich hoeven ontwikkelen, maar kunnen ‘inpluggen’ in een landelijke voorziening. Dat scheelt hen geld, het is makkelijker en eenduidiger voor inwoners en ondernemers spaart het tijd en geld.

Op de recente buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG hebben gemeenten met grote meerderheid de aanpak van Samen Organiseren aangenomen. Een onderdeel daarvan is het werk van KING: veel meer samen laten ontwikkelen, samen inkopen en al die andere dingen die samen kunnen ook daadwerkelijk samen doen. We zijn daar al een tijd mee bezig, onder het programma Digitale Agenda 2020. Daar gaan we de komende tijd mee door. 

Ik wens u niet alleen een goed en gezond, maar ook een energiek en informatief 2017.

Tags:

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 3 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht