De Brandgrens van Rotterdam

GESCHREVEN OP vrijdag, 13 mei, 2011 - 12:37

Manuel Kneepkens, dichter en oud-gemeenteraadslid Rotterdam (Stadspartij)
Even voor half twee, die zonnige middag van 14 mei 1940 in het jaar dat Rotterdam zijn 600-jarig bestaan zou vieren, verschenen er Duitse oorlogsvliegtuigen boven de stad. Die gooiden in ongeveer 12 minuten bijna 100.000 kilo brisantbommen naar beneden. Rotterdam in lichterlaaie! Er vielen 800 doden. Waar de vlammen ophielden, ontstond de Brandgrens.

Het bombardement van 14 mei 1940 heeft er  voor gezorgd  dat er nergens in Nederland op het gebied van historisch erfgoed zo’n leemte heerst als in Rotterdam. Op het bombardement volgde een onstuimige  wederopbouw,  waarbij de paar monumentale gebouwen die zich in het gebeukte stadshart nog min of meer overeind hadden weten te houden, zoals de ‘Bonneterie’, de schouwburg uit 1837,  alsnog rücksichtslos gesloopt werden. De stad diende op ‘Amerikaanse leest’ geschoeid, er moest een compleet nieuw stadshart komen.

Het gevolg van dit alles: in Rotterdam kan de geschiedenis van de stad niet worden afgelezen aan de stad zelf. Maar… dan zou men toch op zijn minst moeten aangeven waarom dat het geval is! Maar hoe? Daarover heb ik veel vruchteloos gepeinsd.
In 2002  bevond ik mij in Berlijn. Ik zag dat men de loop van de Muur, ooit de scheidslijn tussen Oost- en West-Berlijn,  inmiddels afgebroken, aldaar in het wegdek had aangegeven door een rij van klinkers. Eureka! Mijn vraag aan B en W  luidde vervolgens: 'Zou het niet zinnig  zijn om in Rotterdam hetzelfde te doen met de Brandgrens?' Dit idee werd met voortvarendheid opgepakt door het College van B en W. Ik kan niet anders zeggen.

Er werd een prijsvraag uitgeschreven., die werd gewonnen door Bureau West 8 van de architect /designer  Adraan Geuze. Deze ontwierp een speciaal vlammend’ icoon, met daarin de afbeelding van brandende panden, het silhouet van een Heinkel Bommenwerper en het silhouet van het beeld 'De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Dit icoon is verwerkt in een LED-armatuur. Door ruim 400 van deze armaturen in de trottoirs van Rotterdam te plaatsen, is de12 kilometer lange Brandgrens zichtbaar geworden. In de avond is deze rood verlicht.

Op 14 mei 2009 werd het eerste stuk van de markering geplaatst in het Scheepvaartkwartier en onthuld door burgemeester Aboutaleb. De aanleg van de rest volgde. De armaturenreeks gaat van Kralingen aan de Maas via Crooswijk en Noord richting centrum en Willemskade. Op 14 mei 2010  werden bovendien de 5 Brandgrensstenen onthuld. Deze stenen, bedoeld als ‘rustbanken’ op de Brandgrensroute, zijn vervaardigd uit zwart graniet (middellijn 1.20 meter), waarin de belangrijkste feiten over het bombardement zijn gegraveerd, aangevuld met de spreuk van Erasmus: Dulce bellum inexpertis ('Zoet is de oorlog voor wie hem niet proeft').

De Brandgrens is feitelijk het grootste succes wat ik in mijn periode als raadslid geboekt heb. En, wonderlijk genoeg… wat mij persoonlijk de minste inspanning heeft gekost! Het kan verkeren.

Waardeer dit bericht

Nog geen beoordelingen

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied