COLUMN: Bot

GESCHREVEN OP donderdag, 27 oktober, 2016 - 09:17

André Krouwel, politicoloog VU en wetenschappelijk directeur Kieskompas

Vanuit de VS volg ik de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op het eerste gezicht lijken er grote verschillen tussen onze consensusdemocratie met machtsdeling, coalitiekabinetten, een parlement met elf partijen en overleg tussen werkgevers, werknemers en het kabinet over een sociaal akkoord. In de meerderheidsdemocratie van de VS leidt het winner-takes-all  tot een bittere, persoonlijke en weinig inhoudelijke strijd over het karakter van kandidaten, hun privéleven en hun geschiktheid om überhaupt politiek actief te zijn. In Nederland is veel weerstand tegen Wilders en zijn discriminerende uitspraken, maar slechts weinigen vinden hem ongeschikt of pogen hem via persoonlijke aanvallen politiek uit te schakelen.

De overeenkomsten zijn echter het meest opvallend. Ook in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het belangrijkste issue immigratie, een thema dat al vier verkiezingen de Nederlandse politieke agenda domineert. Ook in de VS is er een kandidaat die mensen in hun diepste (religieuze) identiteit krenkt en hen het recht ontzegt volwaardig lid te worden van de samenleving. Ook hier zie dat je die kandidaat voornamelijk via Twitter tot zijn achterban krijst dat het land onder een islamitisch juk gebukt gaat. Net als Wilders is ook Trump niet gecharmeerd van een diepgaand debat met uitwisseling van ideeën en beleidsvoorstellen om tot compromissen te komen. Beide mannen zoeken continu de grenzen op van de rechtsstaat en het fatsoen. Zij halen hun politieke zuurstof uit een steeds verdergaande polarisatie en belediging van opponenten. Beide politici hebben korte, onuitgewerkte politieke programma’s die makkelijk zijn om te zetten in leuzen en oneliners. Hun contact met de samenleving verloopt via kreten van 140 karakters die ze de virtuele ruimte insturen om kortstondig alle mediakanalen te vullen met hun holle leuzen en beloften.

Trump noch Wilders heeft een echte partijorganisatie. Hun financiële middelen komen uit het buitenland; Trump uit Rusland en Wilders uit de VS.  Het zijn autoritaire eenlingen die geen enkele behoefte hebben aan tegenspraak of een intern debat over de politieke koers of doel van de beweging. Trump en Wilders zijn de beweging. Er is verder niks.

Om dit te verhullen veinzen ze brede populariteit en aanhang, maar in werkelijkheid vertegenwoordigen ze een kleine minderheid van de bevolking. Trump en Wilders ageren op dezelfde wijze tegen de traditionele media. Die wordt weggezet als een links bolwerk, ondanks al het wetenschappelijke bewijs dat het overgrote deel van de journalistieke productie rechtse issues, frames en logica benadrukt. Maar voor beide politici doen de feiten er niet toe. Zij hebben een eigen werkelijkheid gecreëerd waarin zij het centrum van het politieke universum zijn.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de online steun voor Trump door hemzelf is gefabriceerd middels bots, automatische sociale media accounts die interacteren met andere gebruikers. Binnenkort ook in uw gemeente: nieuwe partijen zullen sociale media gebruiken om te veinzen dat ze de publieke opinie en een meerderheid van de bevolking achter zich hebben. In werkelijkheid vervalsen ze die meerderheid en worden daadwerkelijk geïnteresseerde burgers overschreeuwd met virtuele manipulatietechnieken tijdens verkiezingscampagnes. Op lokaal niveau zijn de traditionele partijen en media nog kwetsbaarder voor dit soort manipulatie en minder in staat zich hiertegen te weren. Dat is iets om over na te denken voor de campagne van 2018.

Tags:

VERKIEZINGEN

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 5 (1 vote)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied