Veilig wifi voor iedereen

GESCHREVEN OP dinsdag, 25 oktober, 2016 - 17:23

Larissa Zegveld, directeur KING

Gebruik geen openbare wifinetwerken want die kunnen onveilig zijn, zo waarschuwen veiligheidscampagnes. Goedbedoeld natuurlijk, maar mensen willen wel wifi gebruiken. Kunnen we een stap verder gaan en veilig wifi ontwikkelen, voor iedereen?

Als ik met mijn kinderen een restaurant binnenkom, dan vragen ze als eerste naar het wifi-wachtwoord. Het met elkaar in verbinding staan, is een eerste levensbehoefte en dat doet bijna iedereen via wifi. Vaak openbaar wifi. En daarmee potentieel onveilig wifi. We kennen allemaal het voorbeeld van dat wifi-netwerk dat een vertrouwenwekkende naam had en dat mensen dus gebruikten, maar dat van een hacker bleek te zijn die precies kon zien wat er over dat netwerk ging.

In mijn vorige blog pleitte ik voor een brede bewustzijnscampagne onder het motto ‘Denk na, klik weg, weet wat je deelt.' Het lijkt mij nog steeds een goed idee om dit te realiseren. Sterker nog: we zijn momenteel met partners aan het onderzoeken hoe we hier vorm aan kunnen geven. Maar er komt nog iets bij. Namelijk de verantwoordelijkheid die wij als overheid hebben om de digitale veiligheid van onze burgers te vergroten. Door mensen toegang te geven tot veilige digitale middelen, zoals veilig openbaar wifi.

Dit voorstel komt niet uit de lucht vallen. Onlangs ondertekenden VNG/KING en Stichting govroam een samenwerkingsovereenkomst om eind 2017 in alle Nederlandse gemeenten govroam beschikbaar te krijgen. Govroam is een belangrijke stap naar veilig wifi. Via govroam kunnen ambtenaren veilig inloggen op wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties, bijvoorbeeld als zij daar te gast zijn. Zodra een ambtenaar contact zoekt met het wifinetwerk worden zijn gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gecontroleerd door zijn eigen organisatie. Daarna heeft hij draadloos toegang tot het internet, bij elke deelnemende organisatie. Als hij dan ook nog een VPN-verbinding gebruikt, gaan de gegevens die hij verstuurt veilig over het netwerk. Met govroam kunnen alle ambtenaren dus altijd veilig inloggen. Althans: bij de organisaties die meedoen. Wij gaan ons er als VNG/KING de komende tijd voor inzetten dat alle gemeenten aansluiten op govroam, want hoe meer deelnemers hoe groter het gebruiksgemak voor ambtenaren.

Govroam borduurt voort op eduroam, veilige wifi-toegang voor studenten en docenten. Tot nu toe wordt dit per sector georganiseerd. Waarom trekken we dit niet door en regelen we het voor alle Nederlanders? Zodat iedereen op een veilige manier draadloos kan inloggen? Geen govroam of eduroam, maar Dutchroam! Ik stel voor dat we dit gaan regelen, als overheid voor onze burgers. Dan kan iedereen - ook mijn kinderen - veilig inloggen op openbaar wifi.

Tags:

Waardeer dit bericht

Nog geen beoordelingen

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht