De tijd is rijp voor samenwerking

GESCHREVEN OP donderdag, 18 juni, 2015 - 15:05

Larissa Zegveld is directeur van KING
Er zijn van die momenten in de geschiedenis waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Diverse ontwikkelingen en initiatieven komen nu samen, om als een brede stroming verder te gaan. Ik doel hier op allerlei samenwerkingen en innovaties die gemeenten startten en plannen als de Overheidsbrede Dienstverlening 2020 en de Digitale Agenda 2020. En ook het samenvloeien van KING en VNG. Het voelt logisch, omdat de tijd er rijp voor is.

Eén voorbeeld maakt denk ik meteen duidelijk wat ik bedoel als ik zeg dat de tijd rijp is om veel meer vanuit het gezamenlijke te opereren. Onlangs maakten wij bekend dat alle 393 gemeenten zich hebben aangesloten bij de GEMMA Softwarecatalogus. Een mijlpaal die laat zien dat gemeenten gezamenlijk willen werken aan de implementatie van standaarden en het belang van het gebruik van standaarden onderschrijven. En daar stopt het niet, want ook samenwerkingsverbanden gaan dit instrument gebruiken. De GEMMA Softwarecatalogus is één van de tools die de trend van gezamenlijkheid ondersteunen.

Op 3 juni nam de Algemene Ledenvergadering van de VNG de Digitale Agenda 2020 aan. Eén van de ambities in deze agenda is om te standaardiseren waar mogelijk en lokaal maatwerk te bieden waar dat nodig is. De duidelijke keuze voor een collectieve gemeentelijke aanpak op het gebied van dienstverlening en ICT is een krachtig signaal vanuit alle gemeenten. Het haakt ook aan bij een ander teken van deze tijd, namelijk om veel meer vanuit de uitvoering te werken. Bottom up in plaats van top down, in een eerder blog noemde ik dat ‘omgekeerd denken’. De uitvoering is nu echt aan zet, onder andere door de nieuwe taken van gemeenten in het sociaal domein én omdat burgers nu veel meer zelf het initiatief nemen om samen met elkaar en de overheid dingen voor elkaar te krijgen. Daarbij past lokale bewegingsvrijheid.

Als KING hebben we van het begin af aan gewerkt aan het vergroten van de uitvoeringskracht van gemeenten. Dat blijven we doen, ook als we straks onderdeel zijn van VNG. Door de diverse activiteiten van VNG en KING te laten samenvloeien kunnen we dit nog krachtiger doen. Door een zorgvuldige inbedding van de werkzaamheden van KING in de keten van de nieuwe VNG kunnen we kracht toevoegen door synergie in de keten te zoeken. We leerden onder meer in Operatie NUP hoe belangrijk het is om het bestuur en de uitvoeringspraktijk met elkaar te verbinden. De aanpak die we hebben bedacht in Dienstverlening 2020 en waar we nu ook voor kiezen voor de Digitale Agenda 2020 laat deze werkwijze zien. In een volgend blog ga ik verder in op de concrete projecten en verkenningen in dit programma. Eén ding is zeker: de tijd is rijp voor brede samenwerking in de keten. Het wordt een mooie tijd!

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 2.5 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht