COLUMN: Partij van de Thuisblijvers

GESCHREVEN OP donderdag, 24 februari, 2011 - 11:16

André Krouwel, politicoloog aan de VU en wetenschappelijk directeur van Kieskompas
Steeds meer Nederlanders blijven thuis bij verkiezingen. Onze labbekakkerigheid steekt schril af bij de heldhaftige roep om meer democratie in Noord-Afrika en het Midden Oosten. Op een paar uur vliegen van hier wagen mensen hun leven om eerlijke verkiezingen af te dwingen. Maar in Nederland komt een groot deel gewoonweg niet opdagen.

Bij gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst tot 54 procent gedaald en bij Provinciale Statenverkiezingen in 2007 kwam maar 46 procent stemmen. Bij Europese verkiezingen blijft zelfs tweederde van de kiezers thuis en waterschapsverkiezingen laat driekwart van de burgers aan zich voorbijgaan.

Wie zijn die vier miljoen Nederlanders die bij de Tweede Kamerverkiezingen nog wel opkomen, maar bij andere verkiezingen vaak thuisblijven? En waarom zijn ze te beroerd om een paar honderd meter te lopen naar het stemhokje? Verkiezingsonderzoek gaat meestal over de partijkeuze van burgers, maar van de ‘partij’ met de meeste aanhang – die van de niet-stemmers – weten we bijna niks.

Paul Dekker van het SCP sprak met niet-stemmers en ontdekte drie groepen. De eerste groep betreft cynische en afgehaakte burgers met over het algemeen een lagere opleiding en inkomen en minder sociale contacten.
Een tweede groep bestaat uit ongeïnteresseerde, vaak jongere burgers die de politiek maar saai vinden. Ze hebben wel wat beters te doen de ‘polletiek’.
Alleen de derde groep heeft inhoudelijke, vaak principiële argumenten waarom men niet gaat stemmen. De meeste thuisblijvers verzinnen echter allerlei idiote excuses om hun gedrag achteraf goed te praten.

Een lichtpuntje is dat veel van de thuisblijvers nog wel een knagend burgerschapsgevoel hebben. Ze weten dat ze fout zitten! Politieke partijen moeten in hun campagnes meer inspelen op dat knagende schuldgevoel. Als partijen daarin falen, zal niet de PVV, maar de Partij voor de Thuisblijvers deze Provinciale Statenverkiezingen opnieuw gaan winnen.

 

Waardeer dit bericht

Nog geen beoordelingen

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied