Wees alert op cybercrime

GESCHREVEN OP woensdag, 16 april, 2014 - 10:30

Larissa Zegveld, directeur van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)
Bruggen en sluizen worden steeds vaker automatisch bediend. Meestal gaat dat goed en kunnen de schepen zonder problemen passeren. Maar wat als het systeem dat daaronder ligt gehackt wordt? Dan zou de brug niet meer dicht of open kunnen, of stroomt het water in de sluis over. Dat kan op sommige plekken tot een infrastructurele chaos leiden.

Dit is maar één voorbeeldje van hoe afhankelijk we zijn geworden van informatievoorziening en daarmee ook van informatieveiligheid. Gelukkig wordt dit gevaar meer en meer erkend. Ook door bestuurders van gemeenten en andere overheden.

Van origine behoren bestuurders tot een doelgroep die wat minder in aanraking komt met het thema informatieveiligheid. Zij worden echter steeds vaker met dit soort vraagstukken geconfronteerd. Enerzijds gedwongen door de naweeën van DigiNotar en Lektober of de actualiteit rondom Windows XP, gebeurtenissen die overheidsland hardhandig met de neus op de feiten hebben gedrukt.

Anderzijds heeft dat te maken met de inhoud van nieuwe primaire taken, zoals de decentralisaties in het sociaal domein (werk, jeugd, zorg). In die processen is informatievoorziening van groot belang, bijvoorbeeld om te zorgen dat je over de juiste informatie beschikt tijdens een ‘keukentafelgesprek’.

Met de betrokkenheid van bestuurders is informatievoorziening een volwassen onderdeel van het grotere i-vraagstuk geworden. Groter ook dan alleen de technische kant. Het is een onlosmakelijk onderdeel van de overheid geworden en het zorgt er voor dat bruggen open en dicht (blijven) gaan en de wijkverpleegkundige haar werk kan (blijven) doen. Het is belangrijk dat bestuurders zich hiervan bewust zijn.

KING en VNG zijn dan ook op allerlei terreinen en fronten bezig dit thema op de agenda te zetten. Informatie moet gezien worden als een integraal onderdeel van alle processen binnen de overheid. De tijd van een specifieke informatiemanager is voorbij. Informatievoorziening is niet te beleggen bij één persoon. Het is een onderdeel van ieders werk, in iedere organisatie.

Is dat genoeg? Nee. Reken maar dat er aanvullende stappen komen, want bij ieder aspect van dienstverlening dat we online gaan inrichten, moeten we rekening houden met het gevaar van cybercrime. Nu al is cybercrime, na fietsendiefstal, de meest voorkomende vorm van misdaad. Het is een illusie om te denken dat een systeem honderd procent veilig is, of kan zijn. En dús zul je als overheid een actief beleid moeten hebben op het terrein van informatieveiligheid.
Kortom: de tijd van achterover leunen is voorbij …!

VNG Magazine brengt 18 april een special uit over informatieveiligheid

Waardeer dit bericht

Nog geen beoordelingen

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied