Zelfredzaamheid bij rampen

GESCHREVEN OP maandag, 12 augustus, 2013 - 14:37

Henk Zomerdijk, burgemeester van Duiven.
Veel veiligheidsregio’s zijn druk bezig de recente aanbevelingen van de commissie Bruinooge voor de gemeentelijke rampenbestrijding uit te werken. Als ze dat goed doen, kan het niet anders dan dat de draaiboeken voor de gemeentelijke taken ingrijpend op de helling gaan.

Bruinooge zet de rol van de gemeente en van de burger bij rampenbestrijding in een realistisch perspectief en veegt de enorme hoeveelheid aan vuistdikke (evaluatie)rapporten van de afgelopen jaren in één klap van tafel. Na elk incident legden die rapporten weer meer (onrealistische) regels en eisen op aan de overheid. Eindelijk wordt daar nu een tegenbeweging in gang gezet.

De commissie Bruinooge vindt dat de overheid tijdens een crisis of ramp het principe moet loslaten dat zij in elk opzicht voor alle getroffenen moet zorgen. Burgers blijken volgens de commissie - mede gebaseerd op een aantal praktijkervaringen - heel erg zelfredzaam te zijn en zelfs mee te willen werken aan crisisbeheersing.

Bruinooge vindt dat veiligheidsregio’s veel meer rekening moeten houden met die zelfredzaamheid in plaats van er bang voor te zijn. Hij zegt dat de meeste mensen bij crises of rampen zelf voorzien in hun opvang en verzorging door gebruik te maken van hun sociale netwerk. Betrokkenen die zelfredzaam zijn, moeten gestimuleerd worden om hun eigen opvang te regelen. Alleen voor betrokkenen die niet in hun eigen opvang (lees ook evacuatie) kunnen voorzien, zal volgens Bruinooge voor de eerste periode passende opvang moeten worden geregeld.

Met de stortvloed aan vaak onrealistische regels en eisen van de afgelopen jaren zullen veiligheidsregio’s en gemeenten misschien niet meteen de realistischer stap van Bruinooge zetten. Ik adviseer ze dat wel te doen, mede op basis van mijn eigen ervaringen bij de massale evacuatie bij de dreigende overstromingen in het Gelders rivierengebied in 1995.

Toen gingen de gemeenten er in hun rampenplannen nog vanuit dat ze voor 25 procent van de evacués de opvang moesten organiseren; in de praktijk was dat slechts bij vijf (preventieve evacuatie) tot drie procent (noodevacuatie Ochten) nodig. Bruinooge is dan nog voorzichtig met tien procent.

Met de realistischer insteek van Bruinooge kunnen veel gemeenten een ramp aan. Dat moet toch een aanmoediging zijn snel aan de gang te gaan met zijn aanbevelingen.

Waardeer dit bericht

Gemiddeld: 3 (2 votes)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied