Debat: Gevallen colleges moeten demissionair blijven

Auteur: Leo Mudde - 10/02/2017

Vorig jaar vormde in drie gemeenten (Gouda, Veenendaal en Eersel) alleen de burgemeester nog het college van B en W omdat alle wethouders moesten opstappen. Een slechte zaak, vindt de Wethoudersvereniging. De Gemeentewet zou moeten worden aangepast om demissionaire colleges mogelijk te maken. Die kunnen de lopende zaken behandelen tot een nieuw college aantreedt.

‘Demissionaire status voor wethouders bij crisis in gemeente’

GESCHREVEN OP maandag, 30 januari, 2017 - 11:50

De Gemeentewet moet het mogelijk maken dat demissionaire wethouders kunnen aanblijven totdat een nieuw college is gevormd. Dat bepleit de Wethoudersvereniging.

Betoog: Zelfcorrigerend vermogen van Twitter

Auteur: Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en buitenpromovendus aan de Universiteit van Tilburg - 15/04/2016

De overheid heeft door Twitter voortaan een kopzorg minder tijdens crises. Dat komt door het zelfcorrigerend vermogen van Twitter, zo ondervond Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing Nederlands Genootschap van Burgemeesters en buitenpromovendus aan Tilburg University.

Eerder extern advies bij bestuurscrisis

GESCHREVEN OP vrijdag, 1 mei, 2015 - 13:01

Gemeenten doen er goed aan om bij bestuurscrises eerder extern advies te vragen en burgers meer te raadplegen, aldus bestuurskundige Laurens de Graaf in zijn onderzoek De ene politiek-bestuurlijke crisis is de ander niet.

Aanhoudend miljardenverlies op grondexploitatie

GESCHREVEN OP dinsdag, 31 december, 2013 - 10:25

Gemeenten zijn nog lang niet uit de crisis bij hun grondbedrijven. Mede afhankelijk van het tempo van het economisch herstel kunnen zij de komende tijd nog te maken krijgen met verliezen tussen de 0,7 en 2,7 miljard euro - bovenop de reeds geleden miljardenverliezen op de grondexploitatie.

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied