Participatiewet vervangt Werken naar vermogen

GESCHREVEN OP maandag, 29 oktober, 2012 - 22:53

Regeerakkoord 2012Regeerakkoord 2012

Er komt één Participatiewet die de Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong samenvoegt. De nieuwe wet vervangt het wetsvoorstel Werken naar Vermogen en moet op 1 januari 2014 ingaan.

Zaanstad gaat door met decentralisatie sociaal domein

Auteur: Klaas Salverda – 07/09/2012

Door de val van het kabinet en het controversieel verklaren van de Wet werken naar vermogen en Begeleiding & Dagbesteding zijn verschillende decentralisaties in de ijskast gezet. Na de verkiezingen van komende woensdag wordt duidelijk of het nieuwe kabinet en de nieuwe Kamer de drie grote stelselwijzigingen de komende jaren alsnog willen realiseren. De gemeente Zaanstad gaat onverminderd door met de voorbereidingen voor een eigen aanpak: op weg naar een ‘participatiemaatschappij’ waarin voorzieningen niet langer een automatisme zijn.

COMMENTAAR: Tien maanden na Ulft

Kees Jan de Vet, lid directieraad VNG, keesjan.devet@vng.nl

Komende week start de Tweede Kamer met de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Werken naar vermogen. Tijdens het VNG-Jaarcongres in Ulft gaven de Nederlandse gemeenten een krachtig signaal af dat vooral de financiële kaders geen vertrouwen bieden voor de haalbaarheid van de doelstellingen. Gemeenten willen een activerende rol spelen voor mensen die nu in de Wsw, de Wajong of de Wwb zitten; in de eerste plaats om hun een zinvol perspectief te bieden op werk of beschut werken. Maar dan moeten gemeenten daartoe wel in de gelegenheid worden gesteld; op het beheer van een statisch uitkeringsbestand zit niemand te wachten.

Wethouders verdeeld over Wet werken naar vermogen

GESCHREVEN OP vrijdag, 16 maart, 2012 - 00:53

De openbare rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Werken naar vermogen (Wwnv) tonen aan dat feitelijk nog steeds de kwestie van het Bestuursakkoord op tafel ligt. Het jaarcongres van de VNG stemde vorig jaar niet in met dit onderdeel van het akkoord.

Veel gemeenten in de problemen door nieuwe wet

GESCHREVEN OP donderdag, 15 maart, 2012 - 14:57

Twee volle dagen liet de Tweede Kamer zich deze week bijpraten door tientallen partijen die zijn betrokken bij de uitvoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen. Onder hen zeven wethouders. Zij vertelden de Kamer dat zij het eens zijn met het principe van de wet, maar dat zij ook voor veel gemeenten ernstige problemen verwachten.

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Debat on TourApp VNG MagazineVacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!