Wietpas ontmoet scepsis en verzet

GESCHREVEN OP donderdag, 3 mei, 2012 - 10:11

De invoering van de wietpas, waarmee coffeeshops besloten clubs worden voor uitsluitend Nederlandse leden, is alleen in Maastricht op stug verzet gestuit. In alle betrokken gemeenten heerst scepsis over de zin van de maatregel.

De veertien coffeeshops die Maastricht rijk is, hielden hun deuren dinsdag en woensdag eendrachtig gesloten uit protest tegen de wietpas. Alleen Easy Going was even open om een kort geding tegen het beleid uit te lokken.
De oproep aan buitenlandse klanten om aangifte te doen van discriminatie op grond van nationaliteit, zal echter geen proefprocessen opleveren. Het OM heeft de politie aangeraden dergelijke klachten slechts te noteren als ‘melding’. De overheid heeft immers bepaald dat de schifting van klanten niet strafbaar is, zo redeneert het OM.
Woensdag was Easy Going opnieuw open zonder ledenlijst. Hoes kondigde daarop aan dat de zaak voor straf een maand zal worden gesloten.

In andere zuidelijke stedenwas het de eerste dagen van de nieuwe wetgeving aanzienlijk rustiger. In Venlo (drie coffeeshops) ging burgemeester Hubert Bruls dinsdag mee op stap met gemeentelijke handhavers om te praten met klanten en coffeeshophouders en flyers uit te delen waarin het nieuwe beleid wordt toegelicht. Ook de coffeeshops in Heerlen (drie), Sittard-Geleen (vier) en Kerkrade (drie) waren gewoon open, maar nog zonder de verplichte ledenlijsten. ´Wij hebben eerst nog even de uitspraak van de rechter afgewacht, voordat we aan de slag gingen met de wietpas´, aldus een woordvoerder van de gemeente Heerlen.

Afgelopen vrijdag veegde de Haagse rechtbank in een kort geding de bezwaren van coffeeshophouders tegen de wietpas -  discriminatie en schending van de privacy - van tafel. ´Nu is dus de weg vrij om de vergunningen van de coffeeshops aan te passen aan het nieuwe beleid´, zegt de woordvoerder van Heerlen. Overigens ervaart deze gemeente  de gedoogde handel in softdrugs allerminst als overlastgevend en zou ze liever zien dat de illegale teelt wordt aangepakt.

In Zeeland en Brabant is de invoering van de wietpas gladder verlopen. Alleen in Tilburg hield één coffeeshop zijn deuren in navolging van de Maastrichtse collega´s gesloten.

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht