Basisteam politie te generalistisch

GESCHREVEN OP vrijdag, 19 mei, 2017 - 15:41

De personele samenstelling van de basisteams is te generalistisch. Twee derde van de politiemedewerkers heeft behoefte aan meer professionals in het basisteam, zoals rechercheurs.

Dat staat in het rapport De lokale betekenis van basisteams van de Politieacademie. Het rapport besteedt aandacht aan opvattingen van politie, gezagsdragers, raadsleden en burgers.

Het sterk generalistische karakter van uitvoerende politiemedewerkers van basisteams zorgt volgens de politiemedewerkers voor knelpunten bij twee kernopdrachten van de politie, namelijk opsporing en geweldshantering.

Basisteams vallen onder districten, die op hun beurt weer deel uitmaken van één van de tien regionale eenheden. Lokaal bestuurders vinden dat de inrichting van de politie knelt bij structurele lokale ordeproblemen, zo blijkt uit het rapport. Daarbij gaat het bijna altijd om een combinatie van openbare orde en rechtsorde. De politie moet volgens de lokaal bestuurders bij lokale ordeproblemen te snel passen bij de uitoefening van kerntaken: de strafrechtelijke aanpak van daders (‘boeven vangen’) en het bewaken van de openbare orde. De tekorten laten zich voelen bij de aanpak van georganiseerde ondermijnende (drugs-)criminaliteit.

Burgemeesters hebben overigens veel waardering voor de politie, zowel op het niveau van basisteams als van districten, bij acute of ernstige gebeurtenissen, of bij een in de driehoek benoemde topprioriteit. De politie toont dan flexibiliteit en deskundigheid bij de operatie en aan de overlegtafel. (PvdZ)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied