Annie Brouwer-Korf overleden

GESCHREVEN OP vrijdag, 19 mei, 2017 - 07:58

Annie Brouwer-Korf is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Zij was ruim tien jaar, van 1997 tot 1 januari 2008, vicevoorzitter van de VNG.

Toen zij in die functie werd benoemd was ze nog burgemeester van Amersfoort. In 1999 werd ze burgemeester van Utrecht, waar ze tot en met 2007 zou blijven. Annie Brouwer begon haar politieke carrière als PvdA-raadslid en wethouder in Nijmegen en burgemeester van Zutphen.

In 2007 werd ze door het bestuur van de VNG onderscheiden met de Prijs der Gemeenten vanwege haar grote verdiensten voor het lokaal bestuur en haar gave om personen en groepen bij elkaar te brengen.

Annie Brouwer was specialist op het gebied van veiligheid (politie, brandweer, rampenbestrijding). Zij gaf leiding aan een commissie die in 2002 adviseerde over een nieuwe brandweer- en rampenbestrijdingsorganisatie.

Ze zat in mei 1977 in de trein die bij De Punt werd gekaapt. Op dat moment was ze drie maanden zwanger van haar eerste kind. Op 5 juni 1977 werd ze vrijgelaten, samen met een andere zwangere vrouw. Zes dagen later werd de kaping beëindigd. Na deze ingrijpende gebeurtenis besloot ze de politiek in te gaan.

VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht Jan van Zanen zegt in een reactie op het overlijden van Annie Brouwer: ‘Wij verliezen in haar een zeer betrokken, doortastende en krachtige vrouw en indrukwekkend bestuurder. Utrecht en Nederland zijn haar veel dank verschuldigd.’

In 2007 typeerde VNG Magazine haar als een bestuurder die wars was van dikdoenerij en liever het woord ‘burger’ vermeed omdat het te afstandelijk zou klinken. ‘Een nuchtere bestuursvrouw die niet uit haar rol valt, niet altijd even herkenbaar maar zeer betrokken, warm en attent.’

In Utrecht wordt sinds 2007 jaarlijks de Annie Brouwer-Korfprijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich bijzonder inzetten voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI’ers. (LM)

Tags:

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied