Raadslid mag niet alles zeggen

GESCHREVEN OP donderdag, 18 mei, 2017 - 15:26

Raadsleden mogen in een formele vergadering in het algemeen zeggen wat zij willen zonder angst daarvoor te worden vervolgd. Maar die immuniteit geldt niet voor informele vergaderingen.

De Hoge Raad heeft in een arrest bepaald dat een fractievoorzitter van een lokale partij in Alphen aan den Rijn door het gerechtshof in Den Haag terecht is veroordeeld voor het beledigen van een collega-raadslid. In een vergadering van de Werkgeverscommissie schold zij die collega uit voor ‘vuile leugenaar’, en ‘klerewijf’ en ‘tyfuswijf’, of woorden van gelijke strekking. Het gerechtshof veroordeelde haar hiervoor tot 150 euro boete.

Volgens het hof waren de uitlatingen onnodig grievend en droegen niet bij aan een politiek of maatschappelijk debat. Het verwierp het beroep op het recht op vrije meningsuiting.

Omdat het raadslid van mening was dat ze als raadslid immuniteit had, ging ze in cassatie bij de Hoge Raad. Die oordeelt nu, evenals het hof, dat de vergadering van de Werkgeverscommissie waarin de scheldwoorden vielen, niet kan worden aangemerkt als een vergadering van een bestuurscommissie. De bijeenkomst had een informeel karakter, zonder voorzitter en notulist en was feitelijk een vergadering van fractievoorzitters. De opgelegde boete was dan ook terecht, aldus de Hoge Raad. (LM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied