Deze week in VNG Magazine: Franc Weerwind over Samen Organiseren

GESCHREVEN OP donderdag, 18 mei, 2017 - 14:19

Gemeenten werken continu aan verbetering van hun dienstverlening. Samenwerking is daarbij absolute noodzaak, aldus voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid Franc Weerwind. Samen Organiseren, de nieuwste, derde functie van de VNG vormt volgens hem het passende instrument. ‘Dat is geen luchtfietserij’, aldus Weerwind in VNG Magazine van deze week.

Het volgende kabinet moet het wettelijk mogelijk maken dat ieder kind vanaf 2 jaar toegang krijgt tot pedagogische ontwikkeling. Daarbij hoort een publiek gefinancierd basistoegangsrecht waarmee lokale partijen de benodigde kindcentra kunnen inrichten. De boodschap van wethouder Eric Logister (’s-Hertogenbosch) richting het te formeren kabinet is duidelijk: gemeenten willen integrale kindcentra voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar.

Bijna tweeënhalf jaar na de overdracht van de (jeugd)zorg aan gemeenten worstelen die nog altijd met de privacy van hun inwoners. Hoever je mag gaan in het delen van persoonsgegevens met je ketenpartners is een vraag die in Veiligheidshuizen nog altijd speelt. Een handvat moet uitkomst bieden. Wethouder Janny Visscher uit Eindhoven licht toe.

Verder in deze editie van VNG Magazine:

Een groep voedingswetenschappers pleitte in NRC Handelsblad voor een gezondere omgeving, zodat consumenten gezonder gaan eten. Gemeenten moeten daarin het voortouw nemen, menen zij, en het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aanscherpen. Het VNG Magazine Panel is behoorlijk verdeeld over deze kwestie.

Vijf gemeenten – Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard – zijn onlangs aan de slag gegaan met een app waarmee de kiezers bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen hun stem elektronisch kunnen uitbrengen. Een interessant experiment, maar op dit moment niet toegestaan vanwege de Grondwet (art. 59) en de Kieswet. Minister Plasterk floot de gemeenten dan ook terug. Aat de Jonge, burgemeester van Dronten, betoogt dat stemmen met potlood nog steeds het veiligst is.

Deel III van de illustratie Vakmanschap in Zeeland. Dit keer over kustbarbaren, watersnood en de zorg.

De Europese Unie heeft veel aandacht voor technologische innovatie, de sociale innovatie blijft onderbelicht. Dat moet veranderen, vindt wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg. Het Comité van de Regio’s stemde in Brussel unaniem in met haar advies om sociale innovatie in te zetten als instrument voor het oppakken van maatschappelijke uitdagingen.

VNG Magazine nr. 8 verschijnt op 19 mei 2017

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied