Plasterk haalt hard uit naar St. Eustatius

GESCHREVEN OP dinsdag, 16 mei, 2017 - 11:35

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft ongekend hard uitgehaald naar het bestuur van Sint Eustatius. ‘Ook de eilandsraad staat niet boven de wet’, schrijft hij in een brief aan voorzitter Julian Woodley van het bestuurscollege van het Caribische eiland.

Hij reageert hiermee op de bezwaren van Sint Eustatius tegen het vastleggen van de status van het ‘openbaar lichaam’ in de Grondwet. Het eiland wil meer autonomie en wil niet langer een ‘bijzondere gemeente’ zijn. Het eilandbestuur baseert zich daarbij onder meer op de uitslag van een referendum, maar die is niet geldig omdat de opkomst te laag was.

Volgens Plasterk is het belangrijkste doel van de voorgestelde Grondwetswijziging, het mogelijk maken voor de inwoners van Caribisch Nederland om invloed te kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Het recht van de bevolking van de drie eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba op zelfbeschikking staat niet ter discussie en wordt door het kabinet ‘onverkort’ onderschreven, aldus de minister.

De wens van het eilandbestuur om een autonoom land binnen het Koninkrijk te worden – vergelijkbaar met Aruba, Curaçao en Sint Maarten – is volgens Plasterk niet haalbaar. Dat zou betekenen dat Sint Eustatius geen recht meer heeft op begrotingssteun en dus geheel op eigen financiële middelen moet steunen. ‘Gelet op de kleinschaligheid en de huidige staat van het bestuur lijkt die status mij niet realistisch.’ Bovendien is het ‘niet eenzijdig aan Sint Eustatius’ om de inhoud van de band met het Koninkrijk te bepalen’.

Plasterk verwijst ook naar twee brieven van het eilandsraadslid en coalitieleider Clyde van Putten, waaruit zou blijken dat de opvatting heeft postgevat dat Sint Eustatius niet gehouden is aan enige Nederlandse wetgeving. Een aangenomen motie van de eilandsraad heeft dat bevestigd. Maar binnen het Koninkrijk is er volgens Plasterk ‘geen enkele ruimte’ voor de opvatting dat wet- en regelgeving op deze wijze wordt genegeerd.

Ook over het opzeggen van het vertrouwen in de Rijksvertegenwoordiger in Caribisch Nederland is Plasterk woedend. ‘Een dergelijke opvatting is buiten de orde. Voor de gevolgen van het niet naleven van de wet- en regelgeving en van rechtmatig genomen besluiten door de Rijksvertegenwoordiger houd ik u ten volle verantwoordelijk’, schijft hij aan het eilandbestuur. (LM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied