Sloop en nieuwbouw goed voor achterstandswijken

GESCHREVEN OP dinsdag, 16 mei, 2017 - 11:29

Hoewel uit vele onderzoeken blijkt dat het mengen van arme en rijke bewoners niet helpt om problemen in achterstandswijken aan te pakken, blijkt dat menging, door de sloop van goedkope sociale huurwoningen en nieuwbouw van koopwoningen, de positie van veel achterstandswijken zélf wel verbeterd heeft.

Uit de studie The effects of physical restructuring on the socioeconomic status of neighborhoods: Selective migration and upgrading van Merle Zwiers van de Faculteit Bouwkunde TU Delft blijkt dat grootschalige sloop en nieuwbouw in achterstandswijken hebben geleid tot positieve ontwikkelingen in het gemiddelde inkomen in achterstandswijken.

Door bewoners met een sociaaleconomische achterstand te verruilen door rijkere bewoners zijn de wijken erop vooruitgegaan. Menging mag dan weinig of niets bijdragen aan de sociaaleconomische positie van individuele bewoners, de wijken zelf zijn er juist wél bij gebaat. En dat was nu net het voornaamste doel van het herstructureringsbeleid, stelt de onderzoeker.

Volgens Zwiers onderstreept deze bevinding nog eens dat effecten op individuele bewoners en op gebieden vaak ten onrechte op één hoop gegooid worden. De stijging van het inkomen in deze herstructureringsbuurten ligt zelfs boven het Nederlands gemiddelde.

Zwiers is van mening dat het herstructureringsbeleid behoorlijk succesvol is geweest in het verbeteren van de sociaaleconomische status, reputatie, en de woningmarktpositie van achterstandswijken, met name in die delen van buurten waar daadwerkelijk gesloopt is. Sloop en nieuwbouw doorbraken de concentraties van sociaaleconomische achterstanden en problemen en hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld in het verminderen van sociaal-economische segregatie in Nederland. Deze bevinding gaat lijnrecht in tegen het geloof dat het mengingsbeleid van de afgelopen 20 jaar weggegooid geld is geweest. (MM)

Tags:

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied