Reservecapaciteit voor opvang asielzoekers nodig

GESCHREVEN OP dinsdag, 16 mei, 2017 - 10:02

Om in de toekomst te voorkomen dat er te weinig opvanglocaties zijn op het moment dat er grote aantallen asielzoekers binnenkomen, moet er een systeem van reservecapaciteit voor de opvang komen.

Daarvoor pleiten de VNG en het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Ze willen hiermee situaties zoals in 2015, toen het COA de grootste moeite had om opvang te vinden voor de grote groep asielzoekers die naar Nederland kwamen, voorkomen.

Volgens Jos Wienen, portefeuillehouder asielzaken bij de VNG en burgemeester van Haarlem, is het niet slim om iedere keer weer een azc met veel problemen te openen en dan weer met aardige kosten te sluiten. Hij zei dat in een interview met het AD. Wienen haakt in op een verschijnsel dat al tientallen jaren te zien is. Eerst heerst er onvrede en angst over de komst van een azc. Als er eenmaal ergens een azc is, valt de overlast vaak mee. Als het azc dan sluit zijn inwoners en gemeentebesturen die zich ervoor hebben ingezet teleurgesteld.

‘Een wonderlijke cyclus’, adus Wienen in het AD. ‘Daarom willen we nu naar een systeem waarbij je een reservecapaciteit hebt die je snel kunt inzetten als het nodig is. Zonder dat je op zoek moet naar nieuwe plekken.’
De VNG en het COA denken daarbij niet alleen aan het weer inrichten van bestaande azc’s, maar ook aan locaties waar studenten tijdelijk wonen of locaties voor gescheiden mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben.

Daarnaast pleiten de VNG en het COA voor meer spreiding van asielzoekers over het land. Jos Wienen: ‘Belangrijk is dat de azc’s voortaan eerlijk verspreid zijn over Nederland en niet alleen in de provincies liggen waar toevallig veel ruimte is.’ (MM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied