Deze week in VNG Magazine: Paul ’t Hart over vakmanschap en publieke waarde

GESCHREVEN OP donderdag, 20 april, 2017 - 10:57

Bestuurskundige Paul ’t Hart – een van de sprekers op het VNG Jaarcongres op 13/14 juni in Goes – onderzoekt waarom sommige gemeenten succesvol zijn en hoe het ze lukt ‘publieke waarde’ te creëren. In VNG Magazine van deze week legt hij uit wat hij daaronder verstaat en hoe je dat moet aanpakken. Gemeenten moeten, aldus ’t Hart, experimenteerlaboratoria worden waar de BV Nederland van kan profiteren.

Politieke partijen zijn op zoek naar geschikte kandidaten voor de raadsverkiezingen van volgend jaar. Zij richten kun blik ook op jongeren, maar hun interesse houdt doorgaans niet over. Hoe anders is dat bij Lijst Blanco in de ruim drie maanden oude gemeente Meierijstad. Beide raadsleden zijn tiener en lopen over van enthousiasme.

Resultaten bereiken met lobbyen in Brussel valt voor gemeenten niet mee, zeker niet voor buiten-Randstedelijke lobbyisten. Dat concludeert Edward Figee van de Universiteit Twente in zijn proefschrift. Herkenbaar? We vroegen het twee lokale en een regionale lobbyist.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zoals die nu bij de Eerste Kamer ligt, is onwerkbaar voor gemeenten. De wet die opdrachtgevers een sterkere positie geeft, de aansprakelijkheid van aannemers vergroot en waarbij de overheid ‘slechts de kaders stelt, dreigt één groot experiment te worden, vreest CDA-wethouder in Middelburg Johan Aalberts.

Verder in deze editie van VNG Magazine:

Een betoog van burgemeester Onno van Veldhuizen (Enschede), die twee dagen van plek wisselde met zijn collega in het net over de grens gelegen Münster Marcus Lewe.

Drie vragen aan… burgemeester Anja Thijs (Eersel) over de kansen van een EU-actieplan voor slimme dorpen.

Deel II van de illustratie over Vakmanschap in Zeeland van Danker Jan Oreel en burgemeester René Verhulst, gastheer van het VNG Jaarcongres in Goes.

VNG Magazine nr. 7 verschijnt op 21 april 2017

Tags:

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied