Ladder duurzame verstedelijking wordt eenvoudiger

GESCHREVEN OP vrijdag, 14 april, 2017 - 09:27

Gemeenten hoeven alleen bij nieuwbouwplannen buiten stedelijke gebieden uitgebreid te motiveren waarom de nieuwbouw daar nodig is. De Ladder voor duurzame verstedelijking wordt eenvoudiger en leidt tot minder onderzoekslasten.

Dat heeft de ministerraad besloten. De vereenvoudigde ladder treedt op 1 juli a.s. in werking. 

De ladder is een instrument dat vraagt van gemeenten, provincies en projectontwikkelaars om bij nieuwe plannen voor woningen, winkels, kantoren of bedrijventerreinen in drie stappen aan te tonen dat er behoefte aan is. Het controlemiddel is in het leven geroepen om te voorkomen dat er voor leegstand wordt gebouwd. Uit de Landelijke Leegstandsmonitor (februari 2017) blijkt dat zo’n 75 miljoen m2 aan vastgoed in Nederland leegstaat. Het gaat dan vooral om kantoren, winkels, vrijkomend agrarisch vastgoed en steeds meer maatschappelijk vastgoed.

De nieuwe ladder is samen met betrokken overheids- en marktpartijen opgesteld zodat die beter aansluit op de praktijk en tot minder onderzoekslasten en bezwaarprocedures leidt. Dat scheelt tijd en leidt toch tot het gewenste effect. De behoefte aan een nieuwe stedelijke ontwikkeling moet immers nog steeds zowel voor het binnen- als buiten stedelijk gebied worden aangetoond. Verschil met de oude ladder is dat alleen bij het bouwen buiten het stedelijk gebied een uitgebreide motivering nodig is. Ook kunnen gemeenten de laddertoets doorschuiven naar een later moment, wanneer gebruik wordt gemaakt van uitwerkings- of wijzigingsplannen.

Overheid en markt pakken de overcapaciteit ook aan met onder andere de gezamenlijke Retailagenda, Retaildeals en het Voortgangsoverleg Aanpak Leegstand Kantoren. Daarmee kan onnodig ‘bouwen in de wei’ en leegstand in de steden worden tegengegaan zodat steden en winkelgebieden aantrekkelijk blijven. (MM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied