Noord-Hollandse gemeenten pakken identiteitsfraude aan

GESCHREVEN OP maandag, 10 april, 2017 - 14:48

Acht Noord-Hollandse burgemeesters en betrokken partners hebben een convenant getekend voor het tegengaan van identiteitsfraude. 

De partijen, onder wie de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst, willen identiteitsfraude in de komende jaren terugdringen door meer samen te werken, kennis te delen en gezamenlijke opleidingen te realiseren. Onderzoek van BZK toont aan dat identiteitsfraude voor een jaarlijkse schadepost zorgt van 350 tot 400 miljoen euro.  

Een deel van identiteitsfraude wordt veroorzaakt door onjuiste inschrijvingen in de Basisregistratie personen (BRP). De BRP is sinds 1 januari 2010 de aangewezen registratie van persoonsgegevens voor de gehele overheid en de afnemers zijn verplicht deze gegevens te gebruiken. Wanneer de gegevens niet kloppen, dan ondervinden gebruikers als de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en het Centraal Justitieel Incassobureau daar hinder van.  

Burgemeester Mirjam van ’t Veld van de deelnemende gemeente Amstelveen:
‘Overal waar we te maken hebben met geld, subsidies of toeslagen komt adres- en identiteitsfraude voor. Denk aan echtparen die net doen of ze gescheiden zijn en vervolgens een beroep doen op diverse toeslagen, of aan mensen die onder de naam van iemand anders subsidies aanvragen of rekeningen openen. Of denk aan een student met een wietplantage op zijn naam. Mensen worden steeds inventiever. Om de strijd tegen identiteitsfraude aan te gaan, moeten we meer samenwerken en kennis en ervaring delen.’ 

De andere deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Hoorn, Purmerend en Zaanstad. (MM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied