Onderzoek meeuwenoverlast verlengd

GESCHREVEN OP maandag, 20 maart, 2017 - 16:14

De gemeenten Alkmaar, Haarlem en Leiden hebben verlenging gekregen van de ontheffing om onderzoek te doen naar maatregelen tegen meeuwenoverlast.

De Raad van State vernietigde vorig jaar een eerdere uitspraak van de rechtbank Amsterdam, die vond dat onderzoek alleen is toegestaan als dat is gericht op instandhouding van de soort. De Flora- en faunawet zou volgens de Amsterdamse rechter niet voorzien in onderzoek om overlast aan te pakken.

Dat zag de Raad van State anders. Volgens de hoogste bestuursrechter, die zich baseerde op jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, mogen de gemeenten onderzoek doen als dat betrekking heeft op de ‘uitwerking en ontwikkeling van ecologische methoden ter preventie van door vogels toegebrachte schade’.

Als meeuw werende maatregel onderzoekt de gemeente Leiden onder andere het verwisselen van eieren met kunststof eieren. Van eind april tot en met begin juni verwisselt de gemeente eieren op daken van bewoners.

Eén van de andere oplossingen die verder worden onderzocht in de drie gemeenten is het weren en verjagen van meeuwen. Dat kan bijvoorbeeld door het inzetten van laser, angstkreten, een automatisch opblazende vogelverschrikker, schriklint en een mechanische roofvogel. Met de onderzoeksresultaten kunnen straks ontheffingen worden aangevraagd om meeuwenoverlast tegen te gaan en om het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid te dienen. (PvdZ)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied