Slechts helft raadsleden ziet raad als het hoogste bestuursorgaan

GESCHREVEN OP vrijdag, 17 maart, 2017 - 18:23

Een nipte meerderheid van de gemeenteraadsleden (54 procent) beschouwt de raad daadwerkelijk als het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Raadslid.Nu onder 1.645 raadsleden en 378 collegeleden. Een derde  van de geënquêteerden beschouwt de raad zeker niet als hoogste bestuursorgaan en meest invloedrijk in het lokaal bestuur. 51 procent van de raadsleden beschouwt de raad ook als gelijkwaardig partner van het college van burgemeester en wethouders. Die mening is ook 47 procent van de collegeleden toegedaan.

Volgens de onderzoekers ligt de loyaliteit van raadsleden in de raadszaal duidelijk niet bij de gemeenteraad. Loyaliteit aan de eigen fractie (46 procent) en loyaliteit aan de eigen opvattingen (41 procent) scoren veruit het hoogste. Loyaliteit aan de gemeenteraad is voor slechts 9 procent van de raadsleden belangrijk in zijn of haar functioneren.

De belangrijkste taak van een gemeenteraadslid is het vertolken van opvattingen en emoties die leven onder de inwoners, zo stelt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Het vertegenwoordigen van de opvattingen en ideeën van inwoners wordt door 44 procent als belangrijkste rol beschouwd. 22 procent is van mening dat handelen op basis van eigen ideeën en overwegingen (met een volmacht van de kiezer) de meest belangrijke rol is. Voor 18 procent van de raadsleden is het uitvoeren van de politieke standpunten van de eigen partij de meest belangrijke rol.

Van de raadsleden vindt 38 procent het college van B en W de meest invloedrijke instantie in het lokaal bestuur. Volgens 52 procent van de collegeleden is het college van B en W de meest invloedrijke instantie.

De volksvertegenwoordigende rol wordt door raadsleden als de belangrijkste taak beschouwd. Volgens de meerderheid (60 procent) van de ondervraagde collegeleden zitten raadsleden echter te veel binnen het gemeentehuis. (MM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied