‘Vergoeding voor raadswerk is te laag’

GESCHREVEN OP vrijdag, 17 maart, 2017 - 12:15

Raadsleden vinden de vergoeding voor hun raadswerk te laag, zo blijkt uit het vijfde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht. De gemiddelde vergoeding per uur bedraagt 14,35 euro, dat is 0,15 euro meer dan in 2014.

De vergoeding van raadsleden loopt sterk uiteen. Raadsleden uit de kleinste gemeenten (tot 8000 inwoners) ontvangen gemiddeld de laagste vergoeding, 4,91 euro per uur. Raadsleden in gemeenten met een inwonertal tussen 150.000 en 375.000 ontvangen gemiddeld de hoogste vergoeding: 19,64 euro per uur. Voor het eerst is een meerderheid van de raadsleden van mening dat de vergoeding voor raadsleden te laag is.

Een raadslid besteedt in 2017 gemiddeld 16 uur per week aan het raadswerk, 0,1 uur meer dan in 2014. De gemiddelde tijdsbesteding van raadsleden hangt sterk samen met de grootte van de gemeente waarin zij actief zijn.

Raadsleden besteden ongeveer een derde van hun tijd aan volks vertegenwoordigende activiteiten. Dit is het hoogste percentage sinds de start van de meting, 10 jaar geleden. Desondanks blijft het gat aanzienlijk met de aanbeveling van de Stuurgroep Evaluatie Dualisering Gemeentebestuur om minimaal de helft van de tijd te besteden aan volks vertegenwoordigende activiteiten.

In totaal besteden raadsleden ongeveer twee derde van hun tijd aan bestuurlijke activiteiten. Bijna een derde van de raadstijd gaat op aan vergaderen.

Het onderzoek, dat is gedaan in samenwerking met Raadslid.Nu, wordt op 17 maart gepresenteerd tijdens de Dag voor de Raad. (PvdZ)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied