D66 populair op Cariben

GESCHREVEN OP donderdag, 16 maart, 2017 - 16:07

Ging in Nederland 80 procent van de stemgerechtigde kiezers naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen, in Caribisch Nederland waren de verkiezingen een stuk minder populair. Op Bonaire bedroeg de opkomst 22 procent, op Sint Eustatius 23,5 procent.

D66 was met 727 stemmen (29 procent) het populairst op Bonaire, op afstand gevolgd door het CDA (16 procent) en de VVD (15 procent). PvdA en GroenLinks kregen beide 9 procent van de stemmen, de PVV 5 procent.

De beweging Nos ke Boneiru bèk (Wij willen Bonaire terug) had voor de verkiezingen de Bonairianen opgeroepen hun stempassen te vernietigen, uit protest tegen het ‘koloniale bewind’ van Nederland.

Koos Sneek, lid van de Eilandsraad van Sint Eustatius, stond in het stemdistrict Bonaire, waaronder ook ‘Statia’ en Saba vallen, op de kandidatenlijst voor het CDA. Hij vergaarde op zijn eigen eiland 335 stemmen, meer dan driekwart van het totaal. D66 eindigde op Statia op een tweede plaats met 27 stemmen. GroenLinks was goed voor 15 stemmen, en Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, eindigde op de vierde plaats met 14 stemmen.

Op het kleinste eiland Saba was de opkomst groter, ruim 40 procent. Meer dan de helft van de 385 uitgebrachte stemmen ging naar D66. (LM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied