Van raadzaal naar Binnenhof

GESCHREVEN OP donderdag, 16 maart, 2017 - 12:22

Zaltbommel moet op zoek naar een nieuwe burgemeester nu Albert van den Bosch is verkozen in de Tweede Kamerfractie voor de VVD. Zoals het er nu naar uitziet, verruilen ten minste twintig lokale politici raad of college voor een zetel in de Tweede Kamer.

Dinsdag maakt de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag bekend. Op basis van de voorlopige uitslag tellen we 21 lokale politici die volgende week donderdag als Tweede Kamerlid worden geïnstalleerd. Voor de grootste partij, de VVD, gaat het om vier personen. Naast burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel betreft het Dilan Yesilgöz-Zegerius (raadslid Amsterdam), Martin Wörsdörfer (fractievoorzitter Den Haag) en Arne Weverling, die tot 1 februari wethouder in de gemeente Westland was.

D66 ziet vier lokale fractievoorzitters naar Den Haag vertrekken: Jan Paternotte (Amsterdam), Rob Jetten (Nijmegen), Jessica van Eijs (Eindhoven) en Rens Raemakers (Leudal). De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven legde vorige maand haar functie al neer en zal nu ook toetreden tot de Tweede Kamerfractie van de sociaalliberalen.

Het CDA kent straks drie politici die lokaal voor landelijk verruilen: wethouder René Peters uit Oss, wethouder Harry van der Molen uit Leeuwarden en het Groningse raadslid Anne Kuik. Voor de PVV, met twintig zetels voorlopig de tweede partij, gaat het huidige Haagse raadslid Karen Gerbrands de Kamer in.

Voor GroenLinks nemen Nevin Özütok (dagelijks bestuur Amsterdam-Oost), Paul Smeulders (wethouder Helmond) en Lisa Westerveld (raadslid Nijmegen) plaats in de Kamer. De enorme winst van de partij moet voor wethouder Laura Bromet (Waterland) een zwart randje hebben. De nummer 15 op de lijst waande zich woensdagavond op basis van de exitpolls urenlang Tweede Kamerlid, maar ziet die kans nu hoogstwaarschijnlijk toch aan zich voorbijgaan.

Van de veertien SP-Kamerleden zijn er vier direct afkomstig uit de gemeenteraad: Lilian Marijnissen (Oss), Peter Kwint (Amsterdam), Bart van Kent (Den Haag) en Frank Futselaar (Zwolle).

De Groningse wethouder Joost van Keulen (VVD) moet nog even wachten of hij de noordelijke stad kan verruilen voor een zetel in de Tweede Kamer. Hij staat op plek 36 en zal doorschuiven als bijvoorbeeld Halbe Zijlstra en Jeanine Hennis plaatsnemen in het nieuwe kabinet.
Hetzelfde geldt voor Antoinette Laan-Geselschap (37), de huidige fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam. Zo zijn er nog wel meer lokale bestuurders die de kabinetsformatie met extra belangstelling zullen volgen. Voor D66 maken het Utrechtse raadslid Matthijs Sinot (21) en wethouder Marijke van Beukering-Huijbregts (24) uit IJsselstein nog kans op een Kamerzetel. Net als Hilde Palland-Mulder (21), de huidige fractievoorzitter van het CDA in Kampen.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters stond wel op een verkiesbare plek (31), maar verlaat Den Haag desondanks. Volgende maand wordt hij geïnstalleerd als burgemeester van De Bilt. (CC)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied