Kabinet bekrachtigt normaliseringswet

GESCHREVEN OP woensdag, 15 maart, 2017 - 18:36

Minister Ronald Plasterk (BZK) heeft de Tweede Kamer laten weten dat het kabinet de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ‘zo spoedig mogelijk’ gaat bekrachtigen. Daarmee is het in werking treden van de wet per 1 januari 2020 een feit.

Afgelopen jaar loodsten D66 en CDA het initiatiefwetsvoorstel, waarmee de rechtspositie van de meeste ambtenaren wordt gelijkgetrokken met die van werknemers in de private sector, door de Tweede en de Eerste Kamer. Voordat de wet in werking treedt, moet de opvolger van Plasterk nog wel wat werk verzetten. Veel wetten moeten aan de nieuwe wet worden aangepast.

Ook de VNG is druk bezig de gemeentelijke sector klaar te stomen voor de nieuwe situatie. Zo wordt het werkgeverschap vanaf 1 januari 2020 niet meer geregeld in de Ambtenarenwet, maar in de Wet op de cao. Momenteel is de VNG via de statuten gemachtigd om bindende afspraken te maken voor haar leden als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Door de komst van de nieuwe wet moeten de leden opnieuw besluiten dat de VNG als werkgeversorganisatie deze afspraken mag maken. De VNG verkent nu de verschillende mogelijkheden. Het resultaat hiervan wordt eind 2017 aan de leden voorgelegd.

Als eind 2017 besloten wordt dat de VNG ook vanaf 2020 een cao voor gemeenten moet sluiten, zal de VNG hierover afspraken met de vakbonden moeten maken. Dit staat gepland voor 2018.

De implementatie van de wet zal ook veel vragen van gemeenten zelf. Zo moeten onder meer de aanstellingen worden omgezet naar arbeidsovereenkomsten en zullen human resource managers bijgeschoold moeten worden. Op dit moment vinden door het hele land informatiebijeenkomsten plaats waar de VNG uitlegt wat de gevolgen zijn van de nieuwe wet. (CC)

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied