Heffingen ozb stijgen dit jaar

GESCHREVEN OP woensdag, 15 maart, 2017 - 11:09

Gemeenten willen dit jaar bijna 3,9 miljard euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) heffen; dat is 2,5 procent meer dan in 2016. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat op basis van nieuw gepubliceerde cijfers.

De onroerendzaakbelasting op woningen levert alle 388 gemeenten naar verwachting in 2017 ruim 2 miljard euro, op, iets meer dan de ruim 1,8 miljard euro die de ozb op kantoren, winkels en bedrijfspanden opbrengt. De vier grote gemeenten innen 584 miljoen euro van die 3,9 miljard euro.


In kleinere gemeenten komt gemiddeld meer dan de helft van de ozb-inkomsten uit woningen. Het aandeel van de ozb op niet-woningen ligt in grotere gemeenten gemiddeld hoger. In die steden zijn doorgaans niet alleen absoluut, maar ook relatief veel bedrijven en kantoren gevestigd.

Vooral in de vier grote steden speelt de ozb op niet-woningen een grote rol. Bijna 22 procent van de opbrengst van alle ozb-heffingen op kantoren en bedrijfspanden in Nederland komt voor rekening van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. (PvdZ)

Tags:

OZB

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht