Renkum eerste gemeente met certificaat CO2-prestatieladder

GESCHREVEN OP vrijdag, 17 februari, 2017 - 16:30

Renkum heeft als eerste gemeente het certificaat CO2-Prestatieladder gekregen. De certificering werd behaald voor niveau 3. Deze week volgde het ministerie van Infrastructuur en Milieu als eerste departement.

De CO2-Prestatieladder is in het leven geroepen om bedrijven en organisaties te helpen bij de reductie van CO2. Deze ladder is het snelst groeiende duurzaamheidsinstrument van Nederland en door de OESO benoemd als wereldwijd best practice voor duurzaam inkopen.

Het doel van de ladder is niet alleen bedrijven te stimuleren de eigen CO2- uitstoot te verlagen. De ladder maakt ook de uitstoot van hun leveranciers inzichtelijk en zo wordt het instrument gebruikt bij aanbestedingen. Meer dan vijftig opdrachtgevers, waaronder ProRail, Rijkswaterstaat en diverse gemeenten, zetten de ladder in bij aanbestedingen en belonen daarmee bedrijven die CO2 reduceren met een fictieve korting op de inschrijfprijs. Alliander en ProRail zijn de enige andere (semi)publieke organisaties met dit certificaat.

Hoe hoger een bedrijf op de ladder van 1 tot 5 scoort, hoe hoger het gunningsvoordeel. Op Renkum.nieuws.nl vertelt wethouder Wendy Ruwhof (GroenLinks) dat het behalen van niveau 1 vooral veel tijd heeft gekost. ‘Het was niet eenvoudig om in kaart te brengen hoeveel CO2-uitstoot we hebben in de gemeente. Normaliter wordt dit geschat, nu hebben we 95 procent van de uitstoot in kaart kunnen brengen. Nu kunnen we de uitstoot verder omlaag brengen.’

Er is een inventarisatie gemaakt van mogelijkheden om de uitstoot verder terug te brengen en de gemaakte plannen zijn haalbaar. Over drie jaar wordt er opnieuw getoetst.

IenM heeft het afgelopen jaar een CO2-reductie bereikt van 17 procent. Dit komt vooral door de inkoop van groene stroom van Nederlandse bodem en de toepassing van biobrandstoffen bij de Rijksrederij. Ook de vervanging van openbare verlichting langs snelwegen door led draagt nu, maar vooral in de toekomst, substantieel bij aan de afname. IenM wil uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en de komende tijd doorgroeien naar het hoogste niveau van de prestatieladder.

Staatssecretaris Sharon Dijksma deed bij de uitreiking van het certificaat een oproep aan andere overheden om zich ook te certificeren. Samen met wethouder Ruwhof gaf zij symbolisch een estafettestokje door aan hoogheemraad Ruud Maarschall van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. (MM)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht