Vergelijking kosten methoden stemmen tellen

GESCHREVEN OP woensdag, 15 februari, 2017 - 18:50

In een aantal gemeenten wordt bekeken hoeveel werk het berekenen van de uitslag van de komende Tweede Kamerverkiezingen kost zonder gebruik van programmatuur voor het berekenen van de uitslag (OSV). Dat wordt vergeleken met de werkbelasting voorheen mét gebruik van die programmatuur. Aan de hand daarvan beziet minister Ronald Plasterk (BZK) of er nu sprake is van hogere kosten bij de gemeenten.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over het overleg met de Kiesraad, de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) over de wijze waarop bij de komende Tweede Kamerverkiezing de uitslag moet worden berekend.

Onlangs berichtten verschillende media over de kwetsbaarheden van het gebruik van OSV voor het berekenen van de verkiezingsuitslag. Die werpen volgens Plasterk de vraag op of de berekening van de uitslag gemanipuleerd kan worden. Over die telling mag volgens hem geen enkele schaduw van twijfel hangen. Vandaar zijn besluit om de OSV uit voorzorg bij de komende verkiezing niet te laten gebruiken.

De burgemeesters en het centraal stembureau willen nu gebruik maken van een telhulpmiddel, bijvoorbeeld een spreadsheet. Dat is mogelijk, zo is nu afgesproken. Voor het gebruik daarvan maken de gemeenten een leidraad waarin onder meer zal staan dat geen computers mogen worden gebruikt die verbinding hebben met internet. Daarnaast dient ook een vierogenprincipe te worden toegepast voor verificatie en controle. Er wordt geen gebruik gemaakt van USB-sticks of andere digitale gegevensdragers om de optelresultaten over te brengen van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus en van het hoofdstembureau naar het centraal stembureau. Dat gebeurt, anders dan voorheen, uitsluitend op papier.

Het resultaat van het tellen van de stemmen per gemeente is een papieren formulier, de zogenoemde N11-opgave. De burgemeester is verantwoordelijk voor het totaliseren en ook voor het vaststellen van de N11-opgave. Het N11-formulier alsmede de processen-verbaal van de stembureaus zijn in te zien bij de gemeente.

Omdat zowel de input als output van deze optelling in te zien is, kan er dus geen ongemerkte hack plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de volgende stap, het totaliseren op het niveau van de kieskring. De hoofdstembureaus gebruiken de N11-opgaven van de burgemeesters om een proces-verbaal op te maken waarin de uitslag staat voor de kieskring. Het proces-verbaal van de hoofdstembureaus wordt op internet openbaar gemaakt. Vervolgens berekent het centraal stembureau de verkiezingsuitslag op basis van de papieren processen-verbaal die zijn overgebracht door de hoofdstembureaus. Ook het proces-verbaal van het centraal stembureau wordt op het internet openbaar gemaakt.

Met deze afspraken hebben de VNG en de NVVB er vertrouwen in dat de hoofdstembureaus in de loop van vrijdag 17 maart de uitslag op kieskringniveau kunnen vaststellen, zodat de Kiesraad de uitslag kan gaan berekenen. (PvdZ)

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht