Tweedeling maakt kinderen kwetsbaar

GESCHREVEN OP woensdag, 15 februari, 2017 - 17:09

Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering is gestegen tot 225.700. In een aantal gemeenten ontstaat een duidelijke tweedeling  tussen wijken waar kinderen in armoede opgroeien en wijken waar kinderen in een gunstiger milieu opgroeien.

Ook tussen gemeenten wordt de kloof tussen opgroeiende kinderen groter. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek Kinderen in Tel 2016 over de periode 2013-2015. Kinderen in Tel brengt  de leefsituatie van kinderen in gemeenten en wijken in beeld op basis van elf indicatoren die zijn gebaseerd op het VN-Kinderrechtenverdrag.

Volgens Aloys van Rest, directeur van Defence for Children en initiatiefnemer van Kinderen in Tel, toont het onderzoek de groeiende kloof in de samenleving, zowel op landelijk als op gemeentelijk en wijkniveau. ‘Deze tweedeling heeft een enorme invloed op opgroeiende kinderen.’

De stijgende armoede in een gezin is volgens de onderzoekers een belangrijke voorspeller voor andere problemen waarmee kinderen te maken krijgen. In gemeenten waar meer kinderen in armoede opgroeien, is vaak een hoger percentage eenoudergezinnen en meer jeugdwerkloosheid. Kinderen die in armoede opgroeien, lopen vaak ook een achterstand op, zij zijn minder vaak lid van een sportvereniging en verlaten vaker voortijdig school.

In sommige gemeenten, waaronder Rotterdam, Heerlen, Amsterdam, Groningen en Den Haag, groeit meer dan twaalf procent van de kinderen onder de 18 op in armoede. In de top-10 van gemeenten waar armoede het sterkst gestegen is, staan vier gemeenten in de provincie Groningen.

Opmerkelijk is dat er naast de landelijke tweedeling ook binnen gemeenten een tweedeling ontstaat. Het verschil tussen de meest gunstige wijken en de meest ongunstige wijken om op te groeien wordt groter. (LM)

Het onderzoek is te vinden op www.kinderenintel.nl

Tags:

ARMOEDE, KINDEREN

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied