Suwinet steeds veiliger

GESCHREVEN OP dinsdag, 28 juni, 2016 - 18:12

Het aantal gemeenten dat voldoet aan de normen voor de beveiliging van Suwinet is flink gestegen. In het derde kwartaal van 2015 lag bijna de helft van de gemeenten op koers. In 2014 was dat niet meer dan 17 procent.

Dat blijkt uit een rapportage van de Inspectie SZW die staatssecretaris Jetta Klijnsma naar de Kamer heeft gestuurd. Zij is verheugd dat gemeenten de handschoen hebben opgepakt, schrijft ze in een begeleidende brief.

Gemeenten die de beveiliging van het automatiseringssysteem in een samenwerkingsverband hebben geregeld, scoren beter dan zelfstandige gemeenten: 58 tegen 34 procent.

Drie maanden geleden stuurde Klijnsma nog een dringende brief naar de 198 gemeenten die hun veiligheid toen niet op orde hadden. Zij kregen tussen 6 en 12 weken de tijd om een inhaalslag te maken. Inmiddels hebben 162 gemeenten laten weten dit ook daadwerkelijk te hebben gedaan en dat aantal loopt nog steeds op, volgens Klijnsma.

Na de zomer, in september, zal de Inspectie met een representatieve steekproef controleren of die gemeenten inderdaad voldoen aan de 7 essentiële normen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een aanwijzing van de staatssecretaris die hun kan verplichten om, op eigen kosten, een externe deskundige aan te stellen om de beveiliging op orde te brengen.

Suwinet is het systeem waarmee gemeenten en andere (semi-overheids)organisaties gegevens kunnen uitwisselen die nodig zijn voor onder meer de uitvoering van de Participatiewet. Dit jaar starten SVB, UWV en VNG een bewustwordingscampagne ‘Veilig Suwinet’. (LM)

Zie ook:
Klijnsma dreigt met afsluiting Suwinet

Tags:

SUWINET;

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied