Donner dreigt met AMvB voor naleving webrichtlijnen

GESCHREVEN OP donderdag, 24 maart, 2011 - 16:13

Minister Piet Hein Donner (BZK) overweegt gemeenten te dwingen met hun websites te voldoen aan de webrichtlijnen. Dat heeft hij gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Donner reageerde daarmee op een motie van SP en PvdA, waarin staat dat alle overheidsorganen eind 2011 moeten voldoen aan de webrichtlijnen.

Hoewel de minister meer voelt voor overleg met gemeenten en provincies dan voor een wettelijke maatregel, kan hij zich voorstellen dat er een algemene maatregel van bestuur komt. Hij ziet de dreiging met zo’n AMvB als stok achter deur voor gemeenten om uit eigen beweging in actie te komen.

De SP en de PvdA nemen hier vooralsnog genoegen mee en houden hun motie aan. Volgens deze partijen hebben bestuurlijke ‘afspraken’ over dit onderwerp in het verleden gefaald. SP’er Rik Janssen zei dat het voor zijn partij niet acceptabel is dat grote groepen burgers nog steeds zijn uitgesloten van toegang tot overheidswebsites. Volgens Janssen is de tijd van pappen en nathouden voorbij.

Een AMvB geldt overigens voor de hele overheid, dus ook provincies, waterschappen en departementen moeten aan de webrichtlijnen voldoen. Webrichtlijnen zijn ontwikkeld om overheidsinformatie voor iedereen toegankelijk te maken. Overheidssites moeten hierdoor beter bereikbaar, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar worden.

Op dit moment zijn er zes gemeenten die aan de webrichtlijnen voldoen: Goirle, Houten, Krimpen aan den IJssel, Oegstgeest, Stadskanaal-Regelingenbank en Wijk bij Duurstede.

Tags:

WEBSITE

Deel dit bericht

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied