COLUMN: Nieuwe partijen

GESCHREVEN OP woensdag, 12 april, 2017 - 12:27

André Krouwel, politicoloog VU en wetenschappelijk directeur Kieskompas

Na de verkiezingen doen twee nieuwe partijen hun intrede in de Tweede Kamer. Nog nooit was ons parlement zo versplinterd. Waarschijnlijk zullen ook in uw gemeente nieuwe partijen zich volgend jaar mengen in de strijd om zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Hippe sib

GESCHREVEN OP donderdag, 30 maart, 2017 - 09:26

Kirsten Veldhuijzen is bestuurskundige en coördinerend adviseur van de Rob en de Rfv

Gemeenten hebben niet het monopolie op het realiseren van publieke belangen, ze doen dat samen met bedrijven, (groepen) van inwoners en organisaties van het maatschappij verbeterende soort.

Tot op het bot verdeeld

GESCHREVEN OP donderdag, 16 maart, 2017 - 12:21

André Krouwel, politicoloog VU en wetenschappelijk directeur Kieskompas

Gisteren ging Nederland naar de stembus. De verkiezingsuitslag laat zien dat Nederland tot op het bot verdeeld is tussen een boos en ontevreden deel van de bevolking en een optimistisch deel. Waarschijnlijk herkent u die twee typen burgers ook in eigen gemeente.

COLUMN: (Niet) doen. Dus.

GESCHREVEN OP woensdag, 1 maart, 2017 - 11:52

Kirsten Veldhuijzen is bestuurskundige en coördinerend adviseur van de Rob en de Rfv.

Besturen kan niet zonder geld. Verdelen, verplichten, verbinden, verenigen en verantwoorden, het is bijna nooit gratis. In de Nederlandse verhoudingen wordt geld door Den Haag opgehaald en voor een steeds groter deel lokaal uitgegeven. Dat is geen slechte deal: het lokaal bestuur hoeft niet zelf  iedere cent lokaal te bevechten en het wordt zo verdeeld dat gemeenten inwoners gelijkwaardige voorzieningen kunnen bieden.

COLUMN: Medialogica

GESCHREVEN OP donderdag, 16 februari, 2017 - 11:26

André Krouwel, politicoloog VU en wetenschappelijk directeur Kieskompas
In tijden van politieke campagnes wordt het steeds meer zichtbaar: de moderne medialogica. Bij uw gemeenteraadsverkiezingen merkt u het wellicht nog niet zo, maar in de nationale politiek gaat het steeds minder om de inhoud. U bent misschien zelf al op pad geweest voor een politieke partij: folderen op de markt of posters plakken. Hou maar op! Dat heeft heel weinig zin. De moderne politieke strijd vindt niet plaats op straten, pleinen en plakborden, maar op radio, TV en sociale media.

COLUMN: Institutionele schimmel

GESCHREVEN OP donderdag, 2 februari, 2017 - 09:00

Kirsten Veldhuijzen is bestuurskundige en coördinerend adviseur van de Rob en de Rfv

De Tweede Kamer besloot onlangs tot instelling van een ‘onafhankelijke derde’ die de ontwikkelingen in het sociaal domein volgt. Deze derde moet de vinger aan de pols houden, bevindingen bij gemeenten aan de orde stellen en hierover rapporteren.

COLUMN: De integratieparadox

GESCHREVEN OP donderdag, 19 januari, 2017 - 16:08

André Krouwel, politicoloog VU en wetenschappelijk directeur Kieskompas
Ook in uw gemeente is de integratie van minderheden waarschijnlijk een belangrijk vraagstuk. Meestal spitst zich dat toe op de werkloosheid onder minderheden, taal- en onderwijsachterstanden en hogere criminaliteit. Maar in Nederland en elders in Europa zien we een heel andere en potentieel verontrustende ontwikkeling: steeds meer hoger opgeleide en economisch goed geïntegreerde immigranten(kinderen) keren zich mentaal af van de samenleving waarin ze wonen. Een hogere opleiding en een goed inkomen gaan niet automatisch gepaard met een oriëntatie op het land waar men woont. Hoe is deze psychologische afkeer van het Westen te verklaren?

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Projectleider online dienstverlening

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior handhaver/ heffingstechnoloog

Waterschap Rivierenland

Adviseur Planning & Control

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht