Bestuurskundige Paul t Hart: gewoon doen alsof je erover gaat

Auteur: Leo Mudde - 21/04/2017

In opdracht van de VNG gaan bestuurskundige Paul ’t Hart en zijn collega’s van de Utrecht University School of Governance onderzoeken waarom sommige gemeenten succesvol zijn en hoe het ze lukt ‘publieke waarde’ te creëren. Gemeenten moeten experimenteerlaboratoria
worden waar de BV Nederland van kan profiteren.

BETOOG: Eén bezoek is geen bezoek

Auteur: Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede - 21/04/2017

Onlangs wisselden de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen en Oberbürgermeister Marcus Lewe van het net over de grens gelegen Münster twee dagen van plaats. Dat gaf volgens Van Veldhuizen veel vrolijke en goede publiciteit en het leverde een aantal leerpunten op.

COMMENTAAR: Decentralisaties sociaal domein: en nu verder?!

Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG, jantine.kriens@vng.nl, @kriens

Gemeenten hebben in 2015 hun verantwoordelijkheden in het sociaal domein waargemaakt. Dat ze daarbij weinig zicht hadden op basale informatie, zoals uitwerking van regelgeving, cliëntenaantallen en verwachte kosten, hebben ze geaccepteerd in het belang van hun inwoners. Ze hebben ervoor gezorgd dat mensen niet verloren raakten in de stelselwijziging.

Europa richt pijlen op slimme dorpen

Auteur: Paul van der Zwan - 21/04/2017

Drie vragen aan ... Anja Thijs, burgemeester Eersel

Vorige week vond in Brussel de aftrap plaats van het EU-actieplan voor plattelandsgebieden. Nadat de EU zich eerder richtte op smart cities, heeft zij nu ook aandacht voor smart villages. Onder de aanwezigen, onder meer twee Eurocommissarissen en enkele Europarlementariërs, was ook burgemeester Anja Thijs-Rademakers van Eersel. Ze vertegenwoordigde, samen met de organisatie het Huis van de Brabantse Kempen, de vijf Kempen-gemeenten.

Kwaliteitsborging bouw dreigt groot experiment te worden

Auteur: Marten Muskee - 21/04/2017

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zoals die nu bij de Eerste Kamer ligt, is onwerkbaar voor gemeenten. De wet die opdrachtgevers een sterkere positie geeft, de aansprakelijkheid van aannemers vergroot en waarbij de overheid ‘slechts’ de kaders stelt, dreigt één groot experiment te worden, zegt CDA-wethouder in Middelburg Johan Aalberts.

NIEUWSBRIEF

Naar het nieuwsbriefarchief

Vacaturespot

Start hier met het vinden van uw ideale baan!

Laatste Vacatures

Contractmanager

Hoogheemraadschap van Delfland

Leidinggevende Financiële Administraties (36 uur)

Gemeente Capelle aan den IJssel

Senior Accountmanager

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied